2024. május 20. - Bernát, Felícia

Így változott meg az emberi életszínvonal az utóbbi évszázadban - ezt mutatják a számok

Sokan szeretik azt mondani, hogy „régen minden jobb volt” – rengeteg ember véleménye szerint a világban egy soha nem látott erkölcsi hanyatlás lelhető fel. Tény és való, hogy más világ volt 100 vagy 200 évvel ez előtt – és az emberek mindig is küzdöttek különféle problémákkal. Joggal merülhet fel az emberekben a kérdés – hogy mégis hogyan változott az emberi életszínvonal az utóbb évszázad során?
2019. augusztus 10. szombat 09:47 - HírExtra

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a kérdést többféle szemszögből megvizsgálva, körüljárva, statisztikákkal és számadatokkal együtt.

A védőoltások rengeteg betegségtől megóvnak minket

A jól letesztelt, bevált védőoltások számos olyan betegségtől megóvnak minket, melyek 100 évvel ez előtt szó szerint megtizedelték a lakosságot vagy súlyos kórképeket okoztak. Ilyen például a gyermekbénulás - Schirilla György úszó ennek köszönhetően egyetlen lábát sem tudta használni.

Az oltások olyan betegségektől óvnak meg minket pici gyerekként, mint a tuberkulózis, diftéria, tetanusz, torokgyík, szamárköhögés vagy kanyaró – írja a hazipatika.com.

Természetesen vannak olyan védőoltások, amelyek nem eléggé teszteltek – ilyen például a COVID vakcinák egy része, viszont a jól letesztelt, bevált védőoltások és az egészségügyi infrastruktúra fejlődésének köszönhetően számtalan betegségtől ma már egyáltalán nem kell tartanunk.

Megnőtt az átlagéletkor

Az átlagéletkor nagyjából duplájára nőtt az utóbbi 200 év során. Ennek a növekedésnek nagy része az elmúlt 100 évben ment végbe – látható a részletes statisztika a ourworldindata.org honlapján.

Csaknem felszámolta az emberiség a rabszolgaságot

Sokan azt gondolják, hogy a rabszolgaság intézménye csupán az ókor kreálmánya volt. Ez az elgondolás teljesen téves – hiszen, egészen a múlt évszázadig akár több országban volt használatban a rabszolgaság intézménye. Néhány példa arra, hogy a rabszolgaság intézménye virágzott a 19. században, Amerikában például az egész déli kontinenset behálózta.

Ókori hellász – a poliszokban rabszolgák szolgálták a tehetős családokat | Kr. 1. évezred | forrás

Az újkorban az európaiak gyarmatain nőtt meg a rabszolgamunka jelentősége | 15. század – 19. század | forrás

Oroszországban 1860-ban a 60 milliós lakosságból kb. 21 millió rabszolga volt | 1860 | forrás

Amerikában az ország 32 millió lakosából 4 millió élt rabszolgasorban Délen | 1860 | forrás

Franciaországban 1848-ban szűnt meg a rabszolgaság intézménye | 1848 | forrás

Az Oszmán Birodalom rabszolgaság intézménye | 15. századtól – 1924-ig | forrás

Jelentős előrelépés a nők jogait tekintve

Az utóbbi 200 év során szinte minden európai, amerikai és ázsiai országban jelentős előrelépés történt a nők jogait illetően. A Föld legtöbb részén részt vehetnek egyetemi oktatásban, egyenlő jogaik vannak a bíróságok előtt és a munkavállalói piacon is azonos jogokkal rendelkeznek.

A szülés kockázata sokkal alacsonyabbá vált

Ma jelentősen alacsonyabb a szülés kockázata mint régen. Az alábbi diagram szemléltetése szerint a 100.000 születésre vonatkozó halálesetek száma drasztikusan lecsökkent a 2000-es évek elejére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását