2024. április 25. - Márk

Az új trend az agilitás

A harmadik évezred hajnalán, amikor az információs társadalom fejlettsége úgy tűnik a tetőpontjára hágott, rendkívül fontos, hogy megtanuljunk alkalmazkodni a változásokhoz. Természetesen ehhez nagyfokú tudatosság is szükséges, sőt, az üzleti életben a szakmai tudás és a korszerű ismeretek is elengedhetetlenül fontosak.
2023. április 19. szerda 07:03 - HírExtra

Míg nemrég még a projektmenedzsment számított újszerű dolognak, ma már az agilis projektmenedzsment a nyerő, hiszen a folyamatosan alakuló feltételekhez csak a talpraesett versenyzők tudnak alkalmazkodni. Mai cikkünkben ennek járunk utána.

Amikor egy projekt megszületik

Amikor felmerül az, hogy egy új projekt veszi kezdetét, akkor három szerepkör lesz a meghatározó az első lépések terén. A Business Owner, a leendő projektmenedzser és a Business Analyst lesz az, aki leteszi a szükséges alapokat. Utóbbi kettőnek mindenképp érdemes elvégezni a Szinergia Kft. által szervezett agilis képzést, hogy a lehető legújszerűbb megközelítést tudják alkalmazni, amikor a feladatok során rájuk kerül a sor.

Ugyanis még mielőtt felállna a teljes csapat, rengeteg feladat vár a fent említett három szerepkört betöltő emberre: meg kell fogalmazni a projekt célját, meg kell találni a megfelelő projektmenedzsert és Business Analystet. Az utóbbi kettőnek pedig szorosan együtt kell működnie, hogy pontosan felmérjék az igényeket és meghatározzák a hozzá kapcsolódó feladatokat és erőforrás-szükségleteket.

Kicsit megtévesztő lehet, de az agilis projektmenedzsment nem nevezi nevén a Business Analystet, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ő akkor már nem is vesz részt a feladatokban.

Most akkor szükség van Business Analystre vagy sem?

Jogosan merül fel a kérdés, és a Szinergia Kft. szakemberei kapásból rá is vágnák a választ, hogy természetesen nem lehet projektet megkezdeni üzleti elemző nélkül, hiszen olyan fontos feladatok hárulnak rá, amelyek nélkül egyetlen projekt sem tud 100 %-osan elindulni.

Az ő feladata ugyanis az, hogy a projektmenedzser által kiadott célt, azaz feladatot alaposan körbejárja. Felmérje minden oldalról az igényeket, begyűjtse az elvárásokat, majd elemezze azokat, illetve szerves része van a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. 

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a tervezés, valamint a végrehajtás szakaszaiban neki már nem jut szerep, hiszen az ő teendői a projekt elindulásával véget is érnek.

Fontos a szakmai háttér

Talán mondani sem kell, de ma már az, hogy valaki zsigerből csináljon dolgokat, nem kifejezetten elégséges. Rengeteg olyan tudásanyag és technika van a projektmenedzsment terén, amellyel ha nem vagyunk tisztában, az bizony hátrányosan fogja érinteni a projektünk kimenetelét, mind hatékonyság, mind pedig eredményesség szempontjából.

Éppen ezért érdemes olyan tanácsadó- és képzőpartnert találni, aki szakmailag tökéletesen képben van az agilitással, a projektmenedzsmenttel és a különféle szerepkörökkel is. Így biztosan a legjobbat fogjuk tudni kihozni a saját projektünkből.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását