2024. március 19. - József, Bánk
Habár továbbra is aktívak a befektetők az ingatlanpiacon, úgy tűnik, hogy egyrészt a “klasszikus” befektetők száma visszaesett, másrészt akadnak olyan lokációk, ahol egyre kevesebb befektetővel lehet találkozni.
2022. november 16. szerda 11:14 - HírExtra

A befektetők akár ki is használhatják azt a helyzetet, hogy korábban nagyot emelkedtek az árak az ingatlanpiacon, miközben néhány ingatlantípus esetében az alkuk növekedése várható. Annál is inkább, mivel sokan vannak most, akik a jelentős mértékű infláció mellett ingatlanba menekítik a pénzüket - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. 

Ennek ellenére Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV., illetve Dunakeszi irodájának szakmai vezetője azt tapasztalta, hogy például az északi agglomeráció ingatlanpiacáról eltűntek a befektetők, és megfigyelései szerint inkább Budapest felé fordultak. Szerinte a piacot a fővárosban még felfelé hajtották a befektetők, hiszen korábban azt lehetett tapasztalni, hogy a hagyományos befektetések között az ingatlan állta a sarat. 

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője a képet azzal árnyalta, hogy a klasszikus befektetők csak csekély számban voltak jelen az idén az ingatlanpiacon, mivel kevés volt a számukra kedvező ajánlat. Megjelentek viszont azok a befektetők, akik megtakarításukat ingatlanba akarták fektetni. Ők a kisebb lakásokat keresték, és a megtakarított összeget annak nagyságától függően esetenként hitel felvételével egészítették ki.

 Ennek ellenére Bel-Budán és a budapesti belvárosban is a befektetők számának csökkenését érzékelték a szakemberek. Így nyilatkozott Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője, de hasonlóképpen látta a helyzetet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a készpénzes befektetők  - akik különösen árérzékenyek - ugyan jelen voltak a piacon, de csökkent  a számuk. 

Máshogy látja azonban a helyzetet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy ideje elsősorban azok vásároltak az ingatlanpiacon, akiknek készpénzük van, és ebbe a körbe beletartoztak a befektetők is, akiknek a száma az elmúlt hónapokban ismét növekedni kezdett. 

A befektetők megjelenése egyébként a szakértő szerint elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedést és áremelkedést lehetett tapasztalni az elmúlt hónapokban: átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhettünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán. 

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy jelen voltak a piacon a befektetők az elmúlt hónapokban, vagy legalábbis olyan vevők, akik az infláció ellen úgy próbálták felvenni a harcot, hogy ingatlant vásároltak, majd az kiadással hasznosították azt. 

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa ennek kapcsán megjegyezte, hogy valóban megjelentek az ingatlanpiacon azok a vásárlók, akik az inflációból való “menekülés” miatt vásároltak ingatlanokat, és valamilyen kényszerhasznosításba kezdtek bele. Ők azonban többnyire nem professzionális befektetők, és nem is professzionális módon hasznosítják a megvásárolt ingatlant. 

Rájuk sokszor az jellemző, hogy az ingatlan nincs megfelelő állapotban a bérbeadásra, nem jól árazzák, hibás szerződéseket kötnek. Annak ellenére, hogy ők nem tekinthetők valódi befektetőknek, hatást gyakorolnak a piacra: keresletet gerjesztenek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy részükről sokszor kapkodva, átgondolatlanul történik a vásárlás - jegyezte meg Balla Ákos. 

Mindenesetre Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint összességében elmondható, hogy a befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, mivel a bérbeadásnak egyre nagyobb a létjogosultsága, az ingatlan pedig stabil befektetés a mai gazdasági környezetben. Ráadásul az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők könnyebben tudnak majd válogatni - tette hozzá.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását