2024. március 19. - József, Bánk

"Ez a közoktatás legmélyebb válsága"

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar közoktatás a rendszerváltást követő időszak legmélyebb válságát éli - írja a pedagógus-sztrájkkal kapcsolatban a Mendrey László oktatási szakértő és Szabó Szabolcs a Momentum politikusa.
2022. szeptember 13. kedd 11:24 - HírExtra

Mendrey László és Szabó Szabolcs közleménye:


2Korszerűtlen, teljesíthetetlen mennyiségű tananyagot kellene elsajátíttatni a diákokkal, többszörösen átvert, gyalázatos fizetésért minősíthetetlen mennyiségű munkaterhet elviselő, a fideszes propaganda részéről megalázott, gúnyosan kiröhögött pedagógusokkal. Nem csoda, hogy rendszerszinten és stabilan romlanak a tanulói teljesítmények.

A kormányzat nem érti, nem is akarja érteni a problémát. Dühödt agresszióval fordulnak az ágazattal szembe. Ha nem megy ígérettel, furfanggal s az állandósult Unióra mutogatással, akkor a kardcsörtetéstől várnak „megoldást”. Ezért fordultak Pintér tábornokhoz a „REND” egyszerű hívéhez, aki nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát (Orbán kordonbontásáról még nyilván nem hallott…), nem kérdez, hanem utasít, befenyít. Láthatóan nincs tisztában azzal, hogy a rendvédelem egészen más „tészta”, mint az oktatás, ahol a szakmájában bevált módszerek és eszközök nem működnek. És valljuk meg őszintén: nem sok értelme van elbocsátással fenyegetni olyan pedagógusokat, akik az alacsony fizetések miatt már inkább csak a hivatástudat miatt maradtak a pályán.

Eklatáns példája a hatalom gőgjének a tegnapi nap is, amikor Miskolcon rendőrsorfal állta útját a diákoknak, akik petíciót akartak átadni a helyi tankerületi központ vezetőjének, aki „sápadt vala, és reszketni méltóztatott”, és nem mert kimenni az épület elé, hogy beszéljen a diákokkal, de még az íróasztala mögül sem mert felállni, mikor is két „vérszomjas” végzős mégiscsak bejutott hozzá. Hogy gyáva volt-e, vagy csak modortalan, mindegy is…

Közben az országban egyre több helyen – így Csepelen és Soroksáron is – kifejezték elégedetlenségüket a pedagógusok és a diákok. Elégedetlenek az oktatási politika által biztosított feltételekkel, felháborodottak a pedagógusokat érő fenyegetés miatt, szolidaritást vállalnak a leváltott miskolci igazgatóhelyettessel.

Az igazán fontos kérdés jelenleg, hogy mikor tesz végre a kormányzat értékelhető javaslatot a közoktatás égető gondjainak megoldására? Mert azonnali béremelésre van szükség, és a lehető leggyorsabban vissza kell adni a pedagógusok szakmai autonómiáját. Ha ez nem történik meg, hanem csak a fenyegető levelek kézbesítésével akarják rendezni a problémát, akkor csak tovább fog fokozódni a már most is jól érzékelhető pedagógushiány. Mert valljuk be őszintén: ha egy Vermes Miklós Általános Iskola méretű intézményből 9 pedagógus hiányzik, és ezen álláshelyeknek is csak egy részét sikerül nyugdíjas pedagógusokkal feltölteni az azonnali katasztrófa elkerülése végett, akkor az a rendszer nem tud normálisan működni. Sem most, sem a jövőben.

Ha a kormány nem képes megoldani az oktatás problémáit, mert nincs rá szándék, vagy nincs rá képesség, akkor meg adják át helyüket azoknak, akikben több empátia, képesség, készség és becsület van."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását