2024. március 19. - József, Bánk

A klímaváltozás miatt kihívás vár az agrárhallgatókra

A közhiedelemmel ellentétben már nem a piros traktorok, a puttonyos szőlőszedők és a sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot.
2022. szeptember 1. csütörtök 09:25 - HírExtra

 Az agrárterület is felzárkózott a high-tech világhoz, ami ma már hatékonyabb és minőségi termelést, biztosabb életkörülményeket és környezeti fenntarthatóságot jelent. A szakmát és a hozzá vezető tanulási lehetőségeket népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló Nagy Diák Agrárteszt 2 – mezőgazdálkodj okosan! vetélkedő, nagy értékű nyereményekkel.

A high-tech informatika már most olyannyira elválaszthatatlan a mezőgazdaságtól, mint megannyi más szakterülettől. A drónok, a robotika, a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és az óriásadatbázisok ugyanis mára mind részévé váltak a mezőgazdasági termelés, a kertészet, a vízgazdálkodás és az élelmiszer-előállítás teljes folyamatának. A Nagy Diák Agrárteszt azt a célt szolgálja, hogy az okostelefonnal és netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek az agráriumot elárasztó high-tech fejlesztésekre. Ha élményeik révén felismerik az innovációkban rejlő óriási potenciált, ők is aktív részesei kívánnak majd lenni a jövő mezőgazdaságának. 

A Nagy Diák Agrárteszt egy háromfordulós, online, edukatív vetélkedő, amelyben középiskolás fiatalok vehetnek részt, de a játékot bárki kitöltheti. A verseny első fordulója 2022. szeptember 1-december 15. között érhető el a www.agrarteszt.hu oldalon. Az itt legjobb eredményt elért 1000 játékos meghívást kap a 2022. december 28-30-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a döntőbe jutó legsikeresebb 10 diák agrártudós között dől el az értékes nyeremények sorsa. A díjátadóra a 2023. januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon kerül sor, ahol gazdára talál a kétszemélyes külföldi utazás, a kerékpár és a mobiltelefon.

A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók több mint fele, 1424 fő agrár- és élelmiszertudományi képzésekre nyert felvételt az idén. Az ő szerepük kiemelt fontosságú, hiszen olyan összetett kihívásokkal még nem nézett szembe az agrárszektor, mint ami napjainkban tapasztalható. Egyre több embernek kell ugyanis élelmiszert biztosítani egyre kevesebb területről, miközben a klímaváltozás és az orosz-ukrán válság hatásai is súlyosbodnak. Ezekre a hallgatókra tehát számos kihívás, ugyanakkor biztos megélhetés is vár, amelyhez minden naprakész elméleti és gyakorlati tudást átadunk számukra” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. 

A Nagy Diák Agrártesztet másodjára szervezi meg a DUE Médiahálózat. Első alkalommal több mint 10 ezer diák indult a versenyen, amit a Pápai Református Kollégium Gimnázium akkori tanulója, Benedek Enikő Zsófia nyert meg. A fődíjas időközben felvételt nyert a MATE mezőgazdasági mérnöki képzésére, ahol szeptemberben kezdi meg tanulmányait. 

„Az agrárteszten drónt és hozzá tartozó tanfolyamot nyertem. A szülőfalum, Hegyesd megbízásából azóta is rendszeresen készítek fotó- és videófelvételeket a településről és környezetéről, a hegyről, lovardáról, szalmabálákról, horgásztóról.”

A Nagy Diák Agrárteszt első fordulója elkezdődött, és négy hónap múlva kiderül, ki lesz Enikő után a legokosabb diák agrártudós Magyarországon. 

Forrás: PR Garden
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását