2024. március 19. - József, Bánk

A csatornaszag kialakulásának okáról és megszüntetéséről

A lakásban terjengő csatornaszag tipikusan az a jelenség, amelyet még rövidtávon sem lehet egykönnyen elviselni. A tüneti kezelés azonban semmit sem segít. Ha tehát virágillatot árasztó illatosítóval kívánjuk elnyomni ezt a roppant kellemetlen szagot, inkább tegyünk le a tervünkről: e kettő kombinációja ugyanis csak még orrfacsaróbb eredményhez vezet.
2022. július 28. csütörtök 12:19 - HírExtra

A tüneti kezelés nem megoldás

A csatornaszagot tehát nem elfedni, sokkal inkább megszüntetni kell. Annak érdekében, hogy sikerrel járjunk el, alapvetően fontos megállapítani a kellemetlen bűz okát és forrását.

Orrfacsaró szagok a fürdőszobában

A kellemetlen szag forrása általában a fürdőszoba. A probléma hátterében több kiváltó ok is meghúzódhat. Abban az esetben például, ha a padlóösszefolyó csöveiben dugulás következik be (például a felgyülemlett tisztítószer miatt), az állott vízben elszaporodó baktériumok és szerves anyagok miatt is létrejöhet a mindent elárasztó bűz. A lefolyó eldugulása is okozhat csatornaszagot, ám ennek megoldása gyakorta igényel profi beavatkozást.

A konyha sem marad ki

konyhában is kialakulhat csatornaszag és tetszik vagy nem, ez szinte minden esetben a háztartás lakóinak mulasztása miatt alakul így. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, a büdös szag hátterében általában a konyhai mosogató nem rendeltetésszerű használata húzódik meg. Ne feledjük, a mosogató és a lefolyó nem konyhamalac! Az ételmaradékok a megfelelő színű kukába valók, és nem a konyhai lefolyóba, itt ugyanis megtapadnak a csövek felületén, zsíros lerakódásokat képeznek és akadályozzák a víz szabad lefolyását.

Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj

A csatornaszag kialakulása tehát az esetek döntő többségében emberi mulasztás miatt történik. Figyeljünk oda a környezetünkre! A konyhai mosogatónál használjunk szűrőt, a WC-n pedig ne húzzunk le olyan nem odaillő anyagokat, amelyek dugulást eredményezhetnek. A lefolyó karbantartását is érdemes időről-időre elvégezni. Ehhez használhatunk házi praktikákat (szódabikarbóna és ecet) vagy a boltokban kapható profi lefolyótisztítókat is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását