2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mikor kell orvoshoz fordulni gyermekkori orrvérzés esetén?

A gyermekkori orrvérzés leggyakrabban kettő és tíz éves kor között fordul elő. Első alkalommal  nagyon félelmetes lehet, de szerencsére legtöbbször rövid ideig tart, és nincs szükség szakember segítségére.
2022. június 17. péntek 08:30 - HírExtra

Mit kell tenni, ha orrvérzés jelentkezik gyermekünknél?

Első és legfontosabb, hogy nyugodtan cselekedjünk, ezzel is segítve, hogy a gyermek is meg tudjon nyugodni. Ültessük le a gyermeket úgy, hogy kicsit előrehajol. Fontos, hogy semmiképp ne feküdjön le vagy döntse hátra a fejét, hiszen ezzel a hátrafolyó vér a légutakba is kerülhet.

Miután a gyermek ülő helyzetben kissé előrehajol, két ujjunkkal szorítsuk össze az orrszárnyakat egy zsebkendő segítségével. Eközben pedig figyeljünk arra, hogy a gyermek a száján lélegezzen. Ezt a szorítást öt-tíz percig tartsuk fent, még akkor is, ha közben a vérzés már elállt. Segítséget jelenthet még, ha hideg vizes törölközőt teszünk a nyakra. Fontos, hogy ne helyezzünk semmit a gyermek orrába.

Abban az esetben, ha gyakrabban fordul elő orrvérzés, érdemes felkeresni fül-orr-gégészeti szakrendelést. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégészeti szakrendelésén segítenek a probléma végére járni és megszüntetni ezt a kellemetlen jelenséget

Amikor orvosra van szükség

Orvosi segítségre van szükség, ha a vérzés heti rendszerességgel vagy még gyakrabban jelentkezik. Ezenfelül ha a test más részén is előfordulnak vérzések, vagy teljesen ok nélkül véraláfutások jelennek meg a gyermeken, vagy egy új gyógyszer bevétele után jelentkezett az orrvérzés.

Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha az orrszárnyak szorítása mellett is húsz percnél tovább tart a vérzés vagy az orrvérzés egy orrot, arcot ért ütés következményeként lépett fel, esetleg ha a gyermek lázas, és erős fejfájást tapasztal. Akkor is sürgősségi ellátásra szorul, ha sápadt, szédül, gyenge, esetleg elájul, továbbá ha ismert véralvadási zavar áll fenn, esetleg véralvadásgátló gyógyszert szed.

Mit lehet tenni megelőzésként?

Amikor az otthonunkban szárazabb a levegő, például a téli fűtési szezon esetén, sóoldatos orrsprayvel nedvesíteni kell az orrnyálkahártyát, illetve a gyermek szobájában aktív párásítás ajánlott. Amennyiben allergiás vagy fertőzéses nátha jelentkezik a gyermeknél, úgy annak fontos a megfelelő kezelése, szükség esetén szakember segítségével. Ha a gyermek kontaktsportot űz, megfontolandó a megfelelő védőfelszerelés használata.

A leggyakrabban előforduló elülső orrvérzés a korábban leírt egyszerű szabályokat betartva, az esetek túlnyomó többségében otthon kezelhető. Abban az esetben is, ha szakorvosi segítséget igényel, az jellemzően egy egyszerűen elvégezhető helyi kezelést jelent. A gyermekkorban nagyon ritkán előforduló hátsó orrvérzések azonban minden esetben szakorvosi ellátást igényelnek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását