2024. március 29. - Auguszta

Pedagógus-sztrájk: fideszes öngól

Miért nem lehet törvényesen sztrájkolni ma a Fidesz-hatalom Magyarországán, és mégis miért lő öngolt a túlzott szigorításokkal a kormány. Radó Péter irása a portfolio.hun jelent meg.
2022. március 16. szerda 10:10 - HírExtra

A pedagógusok ellenállásának újraéledése mögött álló okok, s az ellehetetlenítésére tett kísérletek tökéletesen mutatják be a Fidesz-rezsim természetét. Ma annak ellenére kezdődött sztrájk a közoktatásban, hogy a kormányzat a jogelvonás és megfélemlítés szinte minden eszközét bevetette. A pedagógusok mellett számos szülői és diákszervezet is kiállt. Ennek ellenére még nyitott kérdés, hogy a nagy támogatottságot élvező pedagógus sztrájk eléri-e a létminimum szintjére süllyedt bérek emelését és a kizsigerelő munkaterhek csökkentését.

Elméletileg a mindenkori kormány számára egy nagy munkavállalói csoport tiltakozó mozgalma és sztrájkja a választás előtti időszakban komoly politikai kockázatokat jelent. Ezt 2010 előtt jól tudta a Fidesz is, ezért ellenzéki pozícióban szervezett választási kampányainak egyik kedvelt eszköze volt a vele szövetséget kötött szakszervezetek politikai sztrájkjainak bátorítása, amihez néha pedagógus szakszervezetet is találtak. Ez volt az oka annak is, hogy 2010-ben hatalomra kerülve a NER berendezkedésének egyik első lépése a sztrájkjog gyakorlásának ellehetetlenítése volt. (Ugyanígy rendkívül gyorsan ellehetetlenítették a népszavazás intézményét is, amit 2008-ban nagy sikerrel alkalmaztak politikai fegyverként.)

Azóta Magyarországon törvényesen nem lehet sztrájkolni, ugyanis annak előfeltétele, hogy a kormány és a sztrájkot kezdeményező szakszervezetek megállapodjanak a minimális szolgáltatásokról. A kormányt a törvény arra kötelezi, hogy erről tárgyaljon, megállapodásra viszont nem kötelezi semmi. A kialakult gyakorlatnak megfelelően az illetékes minisztériumok beültetnek egy jogászt és egy alacsony beosztású kabinetirodai tisztviselőt a sztrájktárgyalásokra azzal az egyszerű, bárki által teljesíthető mandátummal, hogy ne állapodjanak meg semmiről. Idejük van, kényelmesen elbeszélgetnek a szakszervezeti delegációkkal és ezt hosszú évekig lehet csinálni.

A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOKRA VALÓ TEKINTETTEL A KORMÁNYZAT – A JÁRVÁNY MIATT BEVEZETETT RENDKÍVÜLI HELYZETBEN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN – MÉG EHHEZ KÉPEST IS BEBIZTOSÍTOTTA MAGÁT.

Egy február 11-én kiadott rendeletben egyoldalúan szabályozta az elégséges oktatási szolgáltatások mértékét. E jogszabály szerint az iskoláknak sztrájk idején gyakorlatilag minden olyasmit el kell látniuk, amit egyébként is csinálnak. Ezzel a csellel a kormányzat technikásan öngólhelyzetbe hozta magát, mert elindította az amúgy is csak szimbolikus mértékű sztrájkjog korlátozása elleni - erős diák- és szülői támogatással zajló - polgári engedetlenségi mozgalmat.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: portfolio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását