2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogyan válasszon megfelelő méretű kerékpárt?

A biciklizés örömét csak akkor tapasztalhatja meg igazán, ha mind a felhasználási területet, mind a bicaj méretét sikerül az egyéni igényeknek megfelelően eltalálni. Érdemes rászánni az időt és megismerni a különböző drótszamarak tulajdonságait, vagy elfáradni egy szaküzletbe, és ott tanácsot kérni a rutinos értékesítőtől.
2022. március 16. szerda 18:25 - HírExtra

Egy jó minőségű canga nem feltétlenül megfizethetetlen, de a legolcsóbb hipermarketes kétkerekű, ha nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, kidobott pénz is lehet.

Száguldás, szerelem

A bicajozás amellett, hogy jó szórakozás, egyben kiváló sportolási lehetőség, valamint környezetbarát közlekedési eszköz is. Nagyobb távokat is viszonylag gyorsan lehet megtenni, legalábbis a gyaloglásnál lényegesen gyorsabban. Akár minden nap, akár csak alkalmanként vagy kiránduláskor pattan a nyeregbe, akkor lesz valóban élvezetes a tekerés, ha a bicó a tulajdonosa testi adottságaihoz van igazítva. Ezt már a vásárláskor is szem előtt kell tartani, hiszen az utólagos beállítások nem biztos, hogy elegendőek lesznek egy rosszul kiválasztott termék esetében. 

Milyen méretű kerékpárt válasszon?

A megfelelő nagyságú bicikli megtalálásához több egyszerű módszer is létezik. Ha van lehetősége egy kerékpár szaküzletbe ellátogatni, akkor a kiszemelt darabot vegye a lába közé! Tartsa úgy, hogy a feneke alig érintse a nyerget! Az ülepe és a felső cső között kell maradnia néhány cm távolságnak. Hogy pontosan mennyinek, az a bicaj típusától is függ. 

A mindennapos használatra tervezett városi és trekking típusok esetében nagyjából 7,5 cm, míg a hegyi kerékpár esetében 10 cm az ideális távolság. 

Ha online vásárol…

Amennyiben interneten keresztül intézi a vásárlást, és nincs lehetősége élőben kipróbálni a különböző gépeket, akkor egy nagyon egyszerű számítási módszert is tud alkalmazni. Álljon egyenesen, tegyen a lába közé egy könyvet! Mérje le a padló és a könyv teteje közötti távolságot! Ez a szám az úgynevezett átlépési magasság. Ezt szorozza meg a leendő fajtához tartozó szorzóval, így kapja meg az Ön számára megfelelő vázméretet!

A szorzók a következőképpen alakulnak:

- Városi, trekking, cross trekking: 0,67.

- MTB: 0,57.

- Országúti kerékpár: 0,66.

Nézze meg a Kerékpárwebshop.eu trekking kerékpár kínálatát, hiszen ezekkel a modellekkel nem csak gördülényekebbek lesznek a mindennapi ügyintézések, hanem élvezetesebbek is!

Vigyázat, egy méret egy kategória!

A fenti bekezdésben láthatta, hogy más-más szorzót kellett alkalmazni az eltérő bringa fajtáknál. Ez abból ered, hogy a vázgeometria optimális kialakítása sem azonos. Ezért, ha először elvégezte a számítást egy cross trekking kerékpárra, majd úgy dönt, hogy mégis inkább országúti bicajt szeretne, akkor a cross trekking szorzójával kapott eredmény a másik kategóriában nem lesz helytálló, mindig újra el kell végezni a műveletet!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását