2024. március 29. - Auguszta

Hogyan tartsunk szobanövényeket kis lakásban?

A kis lakások berendezése gyakran nehézséget okoz és a szobanövények tartása sem egyszerű. Cikkünkben ehhez adunk ötleteket!
2022. március 1. kedd 07:20 - HírExtra

A kis lakások berendezése sokszor fejtörést okoz a tulajdonosoknak, mivel ugyanazokat a funkciókat kell ellátnia, mint egy nagyobb otthonnak, anélkül, hogy a zsúfoltság érzését keltené. El kell helyezni a bútorokat, helyet kell találni a használati tárgyaknak és ruháknak, és akkor a kiegészítőkről még nem is beszéltünk.

Magyarországon nagy hagyománya van a szobanövények nevelésének, kis lakásban azonban problémás lehet a növények elhelyezése és könnyen zsúfolt hatást érhetünk el. Természetesen nem kell lemondanunk a szobanövényekről, azonban néhány szempontot érdemes figyelembe vennünk.

Megfelelő növényválasztás

A nagytermetű, nagylevelű szobanövények nem jelentenek jó választást kis lakásokba, szépségük egy tágas szobában tud érvényesülni, pici nappaliban azonban aránytalanul sok helyet foglalnak el. Az olyan nagytermetű szobanövényeket, mint a könnyezőpálma, az aranypálma, a lantlevelű fikusz vagy a szobafikusz felejtsük el.

Válasszunk inkább kisebb, lassan növekvő érdekes formájú, színes levelű, vagy virágzó szobanövényeket. Ilyen például a korallvirág, a gloxínia, a fokföldi ibolya, a kisebb méretű rákvirág fajták, a calathea, az orchidea és még számos más szobanövény is.

Ezeket helyezzük el a dohányzóasztal, vagy a komód tetején, szinte vonzzák majd a tekintetet és barátságos hangulatot teremtenek. Szintén jó választást jelentenek a csüngő szobanövények is, például a pletyka, a szobai futóka, a kúszó filodendron vagy az érdekes külsejű borsóka is. 

Ezeket ültethetjük függesztett cserépbe, vagy hagyományos kaspóba is. Nagyon szépen mutat, ha egy szekrény oldaláról szabadon lógnak a növények hajtásai.

Házi készítésű zöldfal

Nagyon mennyiségű szobanövény elhelyezésére jó megoldás, ha házilag zöldfalat készítünk, csüngő szobanövényekből és kisebb termetű fajokból.  A saját készítésű zöldfal izgalmas lakásdísz lehet, ha gondosan válogatjuk össze a beültetett növényeket.

A közismertebb szobanövények közül, bátran ültethetünk a növényfalba rákvirágot, szobai futókát és kúszó filodendront is. Egzotikus hatást érhetünk el, ha páfrányokat, Calathea és Maranta fajokat, valamint színpompás broméliákat, például néhány guzmániát is ültetünk a zöldfalba.

Florárium készítése

A florárium vagy palackkert nagyon dekoratív és helytakarékos módja a szobanövény tartásnak. A florárium lényegében egy kisebb esetleg nagyobb üvegedény, melybe lassú növekedésű, kistermetű növényeket ültetünk. 

Ha szeretnénk floráriumot készíteni, akkor ültethetünk bele tillandsia fajokat, pozsgásokat vagy kistermetű kaktuszokat. Nagyobb floráriumban szépen mutat a fittonia, a csipkeharaszt és a pettyeslevél is.

A felsorolt növények között páraigényes, valamint szárazságtűrő fajok is vannak, fontos, hogy ezeket eltérő igényeik miatt, soha ne ültessük össze.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a szobanövények kis lakásban történő neveléséhet. Sikeres szobakertészkedést kívánunk!

Foto:: Freepik.com

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását