2024. március 19. - József, Bánk

Elég csak a szerelem a hosszú kapcsolathoz?

Pillangók repkednek a gyomrodban, ha csak rá gondolsz? Úgy érzed, nincs hibája, amit ne tudnál elnézni neki? Igen, ez az a rózsaszín köd, amit úgy hívnak, hogy szerelem. De vajon pusztán a szerelem elegendő egy hosszú, életen át tartó kapcsolathoz? Ideális esetben elég, de persze szükség van rengeteg kompromisszumra és arra, hogy mindennap ápoljuk ezt a különleges érzést.
2022. január 12. szerda 09:10 - HírExtra

Örökké lángol?

Valószínűleg Te is sokszor hallottad gyerekkorodban, hogy előbb a szerelem, azután a házasság és következhet a gyermekvállalás. Ez egy nagyon szép gondolat, de jelen világunkban közel sem mindig kivitelezhető. Rengeteg pár vállal gyermeket esküvő előtt/nélkül, sőt nagyon sokan tudatosan nem szeretnének utódokat. Emellett a válások száma is igen magas hazánkban, ami jellemzően a túl gyors esküvőből fakad vagy pedig abból, hogy a szerelmek nem élik túl a kapcsolatok 3. szakaszát. De melyek is ezek a szakaszok?

A szerelem és a kapcsolatok négy szakasza 

A kapcsolatok jelentős része négy, jól elkülöníthető szakaszra oszlik. Ha túlélitek a harmadikat, akkor jó eséllyel egy életre fog szólni a szerelmetek. Lássuk, hogy mi vár rátok!

1.fázis: Az ismerkedés, a vágy, a 200-as pulzus és természetesen a pillangók időszaka. Ebben az időszakban a társunk a világ közepe. Hibátlannak látjuk és mindent könnyedén megbocsátunk. Ilyenkor igen magas a szervezetünkben a dopamin, az oxitocin és a vazopresszin szintje. A pozitívumok dominálnak és háttérbe szorítanak minden negatívumot. Kutatók bebizonyították, hogy minél tovább fennáll ez az időszak, annál tovább tarthat egy kapcsolat. Ez a fázis általában 1-3 évig tart. 

2. fázis: A korai kötődés szakaszában már nem 0-24-ben járnak a gondolataink a társunk körül. Sokszor összeszedettebben tudunk gondolkodni, és másra is teljes figyelemmel tudunk koncentrálni. Ettől függetlenül a mélységes bizalom és az egyre mélyülő szerelem ideje. Néhány hullámhegyen és hullámvölgyön túl vagyunk együtt, így erősebb a kötődés és a köztünk lévő érzelmek. A vágy ugyanúgy tombol, de néha szükség lehet egy kis újításra. Ehhez számos kelléket találhatunk a Szexvitál.hu női eszközei között.

3. fázis: Ez az az időszak, amikor a kapcsolatok többsége krízisbe kerül. Általában a szerelem 6-7. évére datálható. Általában csökkenő vágy jellemzi, így előtérbe kerülnek a hibák, amelyeket az első két fázis mámora elfedett előlünk. A szakítások jelentős része ekkor következik be. Amelyik pár ezt túléli, azok várhatóan eljutnak a 4. fázisba, azaz a tartós boldogsághoz. 

4. fázis: Ha egy kapcsolat túléli a 3. fázist, akkor jó eséllyel hosszú és kiegyensúlyozott közös életre számíthatnak a felek. Mivel a korábbi hullámvölgyek megedzették a szerelmet, így nem esünk kétségbe néhány konfliktustól. Ebben a szakaszban a legmélyebb a kötődés, így a konfliktuskezelés is gördülékenyebben megy, jó eséllyel egy életen át tart a kapcsolat. 

Mint mindenben, a szerelemben is fontos az újdonság és a vágy ébren tartása, amihez néha jó szolgálatot tehetnek a különféle segédeszközök.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását