2022. augusztus 13. - Ipoly

Ekkora a szerb infláció

Szerbiában novemberben éves szinten 7,5 százalékos volt az infláció, míg októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a szerbiai statisztikai hivatal adatait a szerbiai közszolgálati televízió a kedd reggeli híradójában.
2021. december 14. kedd 11:07 - HírExtra

Az utóbbi egy hónapban az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 1,5 százalékkal, az utazás és a szállítás pedig 1,3 százalékkal drágult, míg a vendéglátó- és szálláshelyek 1,2 százalékkal növelték meg áraikat, és ennyivel emelkedett a lábbelik és a ruhaneműk ára is. A bútorok és háztartási eszközök ára egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedett, míg a közműszámlák és az üzemanyag ára 0,6 százalékkal.
    
Az előző év ugyanezen hónapjához képest a friss zöldségek ára 23,8 százalékkal, a húsé 22,6 százalékkal, a gyümölcsé pedig 18 százalékkal emelkedett, míg az energiahordozók 13,6 százalékkal drágultak.
    
A központi bank három százalékos inflációt irányoz elő, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A szerbiai nemzeti bank hétfői közleménye szerint az infláció az idei év végén és a következő év elején lesz a legmagasabb, és várhatóan 2022 közepére tér vissza a célhoz.
    
Az infláció visszaszorítása érdekében a szerb kormány november végén két hónapra korlátozta az alapvető élelmiszerek árát. A kabinet a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg azzal, hogy ezek ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását