2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ekkora most a hiányunk

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - tette közzé gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.
2021. december 8. szerda 12:59 - HírExtra

A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el.
    
A novemberi hiány az előző jelentésből kiindulva 1009 milliárd forintot tett ki.
    
A hiányszámok hátterében a gazdaság újraindítása, a családok védelme és a beruházások ösztönzése érdekében meghozott kormányzati intézkedések, illetve az adócsökkentések állnak - jelezte a tárca közleményében.
    
Ebben arra is kitérnek: a magyar gazdaság 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a beruházási rátát tekintve Magyarország továbbra is az uniós élmezőnyben szerepel, miközben a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,7 milliót.  
    
A PM rámutatott: a kormány kiemelt feladatként kezeli a nyugdíjasok védelmét, ezért az ellátások további kiegészítő emeléséről döntött. Eszerint a nyugdíjak novemberben további 1,2 százalékkal emelkedtek és a különbözetet januárra visszamenőleg egy összegben megkapta minden érintett; a kiegészítő emelések az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedtek. Szintén novemberben kapták kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot, melynek összege idén egységesen 80 ezer forint. A novemberi intézkedések mintegy 250 milliárd forintos költségvetési kiadással jártak - ismertették.
    
Felhívták a figyelmet arra, hogy a kiadások közül kiemelendő a november végéig nyugellátásokra fordított 3795,5 milliárd forint mellett a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1633,7 milliárd forint is. Ezeken felül lényeges kiadásként jelentkezik a közúti fejlesztésekre fordított 234,5 milliárd forint, a közlekedési ágazati programokra fordított 181,2 milliárd forint, a Magyar Falu Programra fordított 162,7 milliárd forint és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra kifizetett 95,3 milliárd forint is - fűzték hozzá.
    
A kormány a gazdaság sikeres újraindítását követően továbbra is csökkenő hiány- és adósságrátával számol - hangsúlyozta a PM közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását