2024. március 19. - József, Bánk

Üvegszövet? Üvegszövetháló? Így alkalmazhatjuk az üvegszövetet

Mi az üvegszövet, és mi az üvegszövetháló? Egyáltalán hogyan alkalmazhatjuk az üvegszövetet? Érdemes megismerkedni a háromféle MASTERNET üvegszövethálóval, hogy tudjuk, melyiket mikor érdemes használni. Lássuk hát!
2021. október 13. szerda 09:51 - HírExtra

 Homlokzati hőszigetelő rendszerekhez használt üvegszövetháló

Egy homlokzati hőszigetelő rendszer szerves (és kihagyhatatlan) része az üvegszövetháló is. Ezzel erősítjük meg a hőszigetelés glettrétegét. Ezzel pedig ütésállóvá válik, valamint csökken a repedési hajlam, mert védve lesz a fagytól és a párától.

Az ETAG 004 szabványnak megfelelő MASTERNET ETICS típus való erre a célra, melyet beszerezhetsz a premiumhoszigeteles.hu oldalról. Egy homlokzati hőszigetelő rendszerbe csakis az ETAG 004 szabványnak megfelelő szövetet használhatunk. Szóval nem kérdés, hogy erre van-e szükséged a homlokzati hőszigetelés elkészítéséhez.

Üvegszövetháló beépítése a homlokzati hőszigetelő rendszerbe

Egy fogas glettvassal felhúzod a glettet, majd beleágyazod az üvegszövethálót. Végig figyelj arra, hogy 10 cm-esek legyenek az átfedések! Majd jöhet egy újabb réteg ragasztó. Mindenhol legalább 1 mm vastagon le legyen fedve a háló, erre figyelj!

Ügyelni kell a kivitelezésre! Csak akkor érhető el a kellő hatás, ha megfelelő munkát végeztél. Szóval nem érdemes csak úgy összecsapni, siettetni a munkát vele, mondván nem bonyolult dolog ez, feldobod gyorsan.

Persze ez a teljes hőszigetelő rendszer kivitelezésére is igaz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rosszul kivitelezett hőszigetelés több problémát okoz, mint amennyit használ. Gondolj csak a hőhidakra vagy a páralecsapódásra. Ha nem értesz hozzá, vagy nem vagy benne biztos, hogy meg tudod oldani, inkább bízd szakemberre, az a biztos.

Ha repedezett a vakolat

Egy MASTER belső üvegszövethálónak a régi és repedezett vakolatok esetén vehetjük hasznát. A kb. 5-6 mm-es glettréteget tudjuk megerősíteni vele. Így csökkenni fog a repedési hajlam, tartósabbá és erősebbé válik a felület, ahol használtuk.

A beépítés menete a következő. Soha ne az alapfelületre rögzítsd az üvegszövethálót! Először fel kell vinned az alapvakolat kb. 60-70%-át, majd egyenlítsd ki. A glettrétegre mehet az üvegszövetháló, majd fedd el úgy, hogy legalább 1 mm glettanyag kerüljön rá mindenhol. Véletlen se ess abba a hibába, hogy a glett alól kikukucskál a háló sarka vagy bármely része!

Változó vastagságú vakolatra is van megoldás

A régi, rossz minőségű, változó vastagságú vakolattal ellátott falakra is van megoldás, amit a MASTERNET rabichálók jelentenek. A funkciójuk gyakorlatilag megegyezik az előzőleg már kivesézett belső, repedezett vakolatra való típussal. Csökkenni fognak a repedések, és erősebb lesz a vakolat.

A rabicháló beépítésénél arra kell figyelni, hogy az első réteg vakolat közepébe kell tenni a hálót, 10 cm-es átfedésekkel. Majd jöhet rá a következő réteg vakolat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását