2024. március 29. - Auguszta

A Facebook-probléma

A Facebook és a hozzá tartozó szolgáltatások öt órán át tartó hétfői szünetelése megmutatta, mekkora veszélyt hordoz magában, ha az emberiség sorsa egy óriásvállalat kezébe kerül – mutatott rá a Magyar Békekör tudósítója keddi jelentésében.
2021. október 6. szerda 09:05 - HírExtra

Megszakadt az élet, az emberek nem tudtak kapcsolatot tartani a családjukkal, egymással, vállalkozásokat zárták el az ügyfelektől, mert nem lehetett bejelentkezni a bevásárló webhelyekre, nem tudtak csatlakozni az intelligens TV készülékhez, termosztátjaikhoz, az internethez csatlakoztatott más eszközökhöz.

Világszerte több mint 3 és fél milliárd ember használja a Facebookot, és a hozzá tartozó Instagramot, a Messengert és a WhatsAppot. Rengetegen az alkalmazásokra támaszkodnak mindennapi életükben. Őket öt órán át egyszerűen megfosztották a kommunikáció lehetőségétől azokon a csatornákon, amelyekre eddig – úgy tűnt  – bizton számíthattak. A Facebook „technikai problémával” indokolta a leállást. Azt állította, hogy „a bűnös annak az alapjául szolgáló internetes infrastruktúrának a megváltoztatásában keresendő, amely koordinálja az adatközpontok közötti forgalmat”, ám a valódi ok valószínűleg másutt keresendő – írta a New York Times.

A Facebook hetek óta össztűz alatt áll, mert kiderült, hogy elhallgatta, milyen károkat okoz szolgáltatásaival. Frances Haugen, a Facebook korábbi termékmenedzsere több ezer oldalnyi belső kutatási eredményt hozott nyilvánosságra erről. A sajtó, a törvényhozók és a szabályozó hatóságok rendelkezésére bocsátotta a belső anyagot, mely beszámol pl. arról, hogy az Instagram fizikai rosszullétet okoz a tizenéves lányok között. A Haugen által megosztott vizsgálati tények felháborodást váltottak ki a szabályozók, a törvényhozók és a nyilvánosság körében. Maga Haugen asszony kongresszusi meghallgatásnak néz elibe.

A Facebook globális biztonsági műveleti központja megállapította ugyan, hogy a kimaradás nagy kockázatot jelent az emberekre, mérsékelt kockázatot az eszközökre és magas kockázatot a Facebook hírnevére, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy sok milliárd ember 2019 óta másodszor szembesülhetett azzal, milyen kiszolgáltatottá vált az amerikai óriásvállalatnak.

“Tisztában kell lennünk azzal, hogy az ilyen leállások egyik pillanatról a másikra megtörténhetnek, tekintettel az Egyesült Államokban zajló, és gyorsuló fejleményekre” – mondta Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője. Itt nemcsak szórakozásról van szó, hanem kulcsfontosságú kapcsolattartásról. Pénzügyi, vagy az életüket és sorsukat érintő más kérdésről” – fűzte hozzá.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását