2024. április 17. - Rudolf

Napelem rendszer telepítése szaldós elszámolással

Az energiatudatos jövőkép részeként a napenergia hasznosítása már jelenleg is elérhető lehetőség. Amennyiben napelemes rendszer telepítését tervezi, bizonyára tudja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján milyen lehetőségei vannak az elszámolásra.
2021. július 27. kedd 08:33 - HírExtra

 A hálózatra visszatápláló típusú napelem rendszerekre vonatkozóan hazánkban jelenleg a szaldós elszámolás van érvényben. A jogszabály utolsó pillanatban történt módosítása nyomán továbbra is ez marad érvényben az állami támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes rendszerek esetén, illetve a nem állami támogatott rendszerek esetében 2023. december 31-ig. 

Az energiatöbblet elszámolása

A hálózati visszatáplálás esetén a napelem rendszer által megtermelt energiafelesleget a rendszer az elektromos hálózatba táplálja vissza. Amikor viszont a rendszer a szükségesnél kevesebb energiát termel, akkor a hiányzó mennyiséget a hálózat adja. A villamosenergia-szolgáltató éves szinten számol el a fogyasztóval, aki csak a különbözetet fizeti. A napelemes rendszerrel rendelkező háztartások csak évi pár ezer forintos alapdíjat fizetnek. 

Lakossági napelem rendszereket most 50% állami támogatással igényelhet, vegye igénybe az EnerGo Investment szolgáltatásait a tervezés, kivitelezés és karbantartás során! 

A különbözet elszámolásának alapja az ún. kétirányú vagy oda-vissza mérőóra, amelyet a szolgáltató szerel fel a napelem rendszer telepítésekor a hagyományos mérőóra helyére. A korábbi időszakot lezárja, elszámolószámlán kiszámlázza. Innentől nem havi, hanem éves elszámolási időszak lép életbe. Amennyiben az elszámoláskor az derül ki, hogy a fogyasztó több energiát töltött fel a hálózatra, mint amennyit igényelt, akkor 3 lehetősége van:

- lakossági ügyfélként kérheti a többlet számla nélküli kifizetését

- ha számlát igényel, azzal adózási kötelezettsége keletkezik

- a betermelt többletenergia kifizetését az elszámolástól számított 2 éven belül igényelheti, melyet a szolgáltató rendszerhasználati díjjal csökkentett áron (kb. 50%) veszi át.

Mi az a szaldós elszámolás?

A szaldós elszámolást állami nyomásra alkották meg az energiaszolgáltatók annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsenek a napelemes rendszerek lakossági felhasználására. A szaldós elszámolás esetén a villamosenergia-szolgáltató ugyanazért az árért vásárolja vissza a fogyasztótól az energiát, mint amennyiért eladja azt neki. Ez a szolgáltatónak azért probléma, mert az elektromos energiát nem vagy nem hatékonyan lehet tárolni. Többletenergia pedig nagyrészt a napsütéses nappali időszakban keletkezik, viszont a lakossági fogyasztók nagyrészt reggel és este igénylik a legtöbb áramot. 

Megszűnik a szaldós elszámolás?

Igen. 2023.12.31-ét követően nem köthető az áramszolgáltatóval szaldóképzésre lehetőséget adó rendszerhasználati szerződés. A korábban megkötött, szaldós szerződések viszont határozatlan ideig érvényesek maradnak. Várhatóan az első, ügyfél által kezdeményezett módosítás (ingatlan eladása, öröklése, átírása, teljesítmény-vagy fázisbővítés igénylése) fog véget vetni a szaldós szerződésnek, és bruttó elszámolás lép a helyébe.

A szaldós elszámolás megszűnése várhatóan a hibrid rendszerek térnyerését segíti majd, hiszen ezen napelem rendszerek esetében van mód a többletenergia akkumulátoros tárolására.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását