2024. május 12. - Pongrác

A piac dönti el a fejlesztés irányát a kis- és középvállalkozás-fejlesztési terv szerint

Rövid időn belül elkészül a kis- és középvállalkozás-fejlesztési koncepció alapján az intézkedési terv, amely meghatározza a fejlesztési programokat - mondta Kállay László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vállalkozásfinanszírozási főosztályá
2007. február 18. vasárnap 13:43 - Hírextra
A kormány február elején fogadta el a kis- és középvállalkozások fejlesztésének koncepcióját, amely alapelveket határoz meg, köztük azt, hogy a vállalkozások növekedését finanszírozza. Kállay László elmondta, hogy a jövőben mindig azonosítani kell az intézkedési tervben a beavatkozási területeket és indokolni kell a hozott intézkedéseket, amelyeket minden esetben szakmai elemzés előz meg.

Példaként említette, hogy a pénzügyi folyamatokról piaci elégedettségi vizsgálatot végzett a minisztérium az Európai Befektetési Bankkal közösen, a megállapítások alapján határozzák meg a beavatkozási területeket. A főosztályvezető a korábbi évek gyakorlatához képest változásként említette, hogy a vállalkozásfejlesztési eszközöket piaci kontextusban határozzák meg.

Azaz nézik, hogy a piaci viszonyok között melyek azok a pénzügyi szolgáltatások, amelyek nem elégítik ki a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényét. Ez alapján azokon a területen indítanak programokat, ahol elégtelen piaci szolgáltatást állapítanak meg.

A korábbi évekhez képest változást jelent az is, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak majd a visszatérítendő támogatásokkal indított programok. Ezt azzal indokolta a főosztályvezető, hogy visszatérítendő támogatásokkal megsokszorozódó hatást lehet elérni a források felhasználásában, illetve piaci működést lehet beindítani.

Kállay László elmondta, hogy az új pénzügyi eszközök bevezetésénél az európai uniós források felhasználására is építenek. Az Európai Unió már korábban elfogadta a kis- és középvállalkozások finanszírozásának közösségi programját a strukturális alapok felhasználásával, a Jeremie-t, amelyet Magyarország az elsők között vezet be a Gazdasági Operatív Programban.

A GKM főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások új finanszírozási eszközeinek működtetésében kiemelt szempont a fenntarthatóság megteremtése, a versenyeztetett eljárás bevezetése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy pályázaton kiválasztott közreműködő szervezetekre bízza a kormány a kis- és középvállalkozások finanszírozását meghatározott keretek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását