2024. április 24. - György

Milyen kaput válasszunk otthonra?

A családi házak esetében biztosan minden háztartásban felmerült már, hogy milyen kaput válasszunk otthonra, ha modernizálni szeretnénk otthonunkat. Ezen a téren több kaputípusból is választhatunk és természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az alábbiakban ezekkel a típusokkal foglalkozunk.
2021. május 28. péntek 08:59 - HírExtra

Főbb kapu típusok otthonra

Az otthonok esetében alapvetően három főbb kapu típus közül választhatunk, melyek mindegyike kiváló megoldást nyújthat, ám mindenképp érdemes mérlegelni melyiket is telepítjük. A három főbb kapu típus az alábbi lehet:

- kétszárnyú kapu

- úszókapu

- tolókapu.

Kétszárnyú kapu

A kétszárnyú kapuk esetében elmondható, hogy esztétikailag a legszebbek, hiszen talán nincs is elegánsabb annál, amikor a kapu előtt, az kétfelé nyílik ki előttünk. A kétszárnyú kapuk tehát az elegancia alapjainak tekinthetők a kaputípusok között. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem csak hogy megjelenésében elegáns, hanem meglepő módon árban is kedvező, sőt karbantartás terén is kedvezően üzemeltethető.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a kétszárnyú kapu kizárólagos megoldást jelent, ha a kapu mellett közvetlenül bejárati kapu is található, hiszen ekkor az oldalra nyíló szerkezet eltorlaszolná a bejáratot, illetve az oldalsó, kapumozgató elemek beépítésére sem lenne elegendő hely.

Úszókapu

Az úszókapu vagy lebegő kapu a tolókapu egy fajtája. Ahogy a nevéből is sejthető, olyan képzetet kelt, mintha a kapuszerkezet úszna, siklana a levegőben. Ennek oka, hogy az úszókapunak nincs semmilyen alátámasztása a kapunyíláson belül. A kapu szerkezetét ugyanis a talajra rögzített sín helyett, a kaputest aljára szerelt C profilban futó, fixen rögzített úszókapu görgő szettek „úsztatják” mozgatják a kaput a tolókapuval ellentétben. Ennek eredményeként az úszókapu a tolókapuhoz hasonlóan a kerítés vonalával párhuzamosan nyílik és záródik.

Az úszókapu hátránya a tolókapuhoz képest, hogy nyitási irányba nagyobb helyre van szükség. Ez azt jeleneti, hogy amikor egy 4 méteres nyíláshoz keresünk úszókaput, akkor a teljes szerkezet hossza nagyjából 6 méter kell, hogy legyen.

Tolókapu

A tolókapu ugyanazon az elven működik, mint az úszókapu, viszont itt már szükség van a talajra erősített tolókapu sínre a kapu mozgatásához. Ez a sín a kapunyílás teljes szélességében a kerítés mögött még egyszer ugyanilyen hosszan végigfut. A tolókapu mozgatásához szükséges görgők a mozgó kapuszárnyba vannak beépítve. Egy ilyen típusú kapu esetében érdemes alaposan áttekinteni tolókapu görgő kínálatot és érdemes kifejezetten tartós, időjárásnak ellenálló darabokat választanunk.

A tolókapuk egyetlen hátránya, hogy a lefektetett sínt, teljes hosszában, mindig tisztán kell tartani. Ugyanis a kövek, kavicsok, ágak, mind akadályozzák a tolókapu működését és érdemes védekezni a lefagyás ellen is, ezt beépített fűtőszállal lehet megelőzni.

Összegezve

Amennyiben tehát kifejezetten otthonra keresünk kapu és kapu nyitási megoldásokat, akkor az ingatlan jellemzőit is figyelembe véve egyaránt ideális megoldás lehet a tolókapu, úszókapu és kétszárnyas kapu is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását