2024. április 19. - Emma

Egyre fontosabbak az erdők

Közép- és Kelet-Európa erdei fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények miatt, hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és jóléti szolgáltatások miatt is.
2021. március 18. csütörtök 15:30 - HírExtra

Az erdők által biztosított nyersanyagok, az élhető és védelmező környezet azonban egyre inkább veszélybe kerül a klímaváltozás miatt. Magyarországon közepes időtávon számos független nemzetközi klímamodell alapján a nyári csapadék mennyisége legalább 25 százalékkal csökken, miközben az éves középhőmérséklet 2,5°C-kal, a nyári átlag pedig legalább 3,5°C-kal emelkedhet.

Az Erdők Nemzetközi Napján fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az erdőgazdálkodás gyakorlatát ezekhez a várható kihívásokhoz kell igazítani. A közelmúltban indult CLIMAFORCEE LIFE projekt célja éppen az, hogy olyan klímabarát erdőkezelési megoldásokat dolgozzon ki és osszon meg, amelyek hozzájárulnak erdeink ellenálló-képességének javításához – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében a WWF Magyarország.

A klímaváltozás következtében az elmúlt 300 év során alkalmazott erdészeti módszereknek változniuk kell. Számos tudományos kutatás előrejelzése szerint az erdei vegetációs zónák eltolódnak, ami hatással lesz a gazdaságilag jól hasznosítható fajokra, mint a tölgyek, a bükk és a luc. 

A következő ötven év során sok, jelenleg gazdálkodás alá vont terület már nem lesz alkalmas hagyományos erdőgazdálkodásra, sőt ezeken a területeken bármilyen fásszárú növény termesztése sikernek minősülhet. Egyelőre még nem tudjuk, hogy az őshonos fafajok milyen mértékben tudnak majd alkalmazkodni a megváltozott természeti környezethez. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az őshonos fafajok számos esetben képesek az alkalmazkodásra, és kiváló genetikai alapot nyújtanak a jövő erdei számára.

Az Európai Unió Klíma Akció Alprogramja finanszírozásával megvalósuló "Klímatudatos Erdőgazdálkodás Közép- és Kelet-Európában" (CLIMAFORCEE) nevű LIFE projekt (LIFE19 CCA/SK/001276) 2020 szeptemberében indult, és hét éven át, 2027 végéig tart. A projektben öt országból (Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia) vesznek részt partnerek: négy WWF iroda (Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia), a Délnyugat-Bulgáriai Állami Erdőgazdaság, a Cseh Élettudományi Egyetem, a magyarországi Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége és Szlovák Állami Erdőgazdaság.

A projekt során a klímaváltozás szempontjából megvizsgáljuk a Közép- és Kelet-Európában alkalmazott erdészeti módszereket, és a klímaváltozáshoz való sikeresebb alkalmazkodást segítő klímabarát erdészeti eljárásokat fogunk javasolni, továbbfejleszteni. A kidolgozott módszereket három országban (Bulgária, Magyarország és Szlovákia) több projekthelyszínen alkalmazzuk, és értékeljük a gazdasági megvalósíthatóságukat és környezeti hatásukat a hagyományos erdészeti eljárásokhoz képest.

"A kelet-közép-európai régió szakemberei előtt nagy kihívás áll: szakmailag felkészülten kell kezelni a klímaváltozás által támasztott kihívásokat. Erdeink megóvása alapvető létkérdése a társadalmunknak, mint sokan mondják - nemzeti kincs. A benne menedéket találó védett növény- és állatfajok, a természeti értékek megvédése is kulcsfontosságú, amire a WWF Magyarország kiemelt hangsúlyt fektet. Nagy reményt fűzünk hozzá, hogy partnereinkkel eredményesen segíthetjük erdeink és a szakemberek felkészülését a klímaváltozás kihívásaira, az azokhoz való alkalmazkodásra" - mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője.

A projekt keretében a Magyarországon magánerdő-gazdálkodók bevonásával alakítunk ki olyan gyakorlatokat, amelyek ellenállóbbá tehetik az erdőiket, és példaként is bemutathatók a magyarországi erdész szakemberek számára. A projekt nemzetköziségét kihasználva a szakmai tapasztalatcserének széles teret ad, valamint komoly figyelmet szentel a klímabarát erdőgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztésre és tudásmegosztásra a szakmai és laikus közönség számára egyaránt.

"A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége célja, hogy a program keretei között eljuttassa a klímát megőrző jó erdőgazdálkodási gyakorlatokat a magyar erdők 45 százalékát kezelő magán erdőgazdálkodókhoz. Ennek érdekében a WWF Magyarország közreműködésével a gazdálkodók számára tájékoztató előadásokat, bemutatókat szervez, és a program eredményeit széles körben megismerteti a gazdálkodókkal" - tette hozzá Duska József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

A projektben azon is dolgozunk, hogy a klímabarát erdészeti eljárások bekerüljenek a helyi és országos szintű erdő- és természetkezelési tervekbe, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap programozási dokumentumaiba is.

Forrás: Objektiv Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását