2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szankciók Oroszország ellen

Szankciókkal válaszol Oroszország együttműködési készségére az Európai Unió. Az EU hétfői tanácsülésén Szijjártó Péter külügyminiszter is egyetértett a szankciópolitikával, bár azt mondta, inkább stratégiai együttműködésre volna szükség Moszkvával – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.
2021. február 23. kedd 09:38 - HírExtra

Az uniós külügyminiszterek úgy ítélték meg, hogy „Oroszország tekintélyuralmi állam felé sodródik”, ezért büntető intézkedéseket foganatosítanak azok ellen az orosz személyek eellen, akik megsértik az emberi jogokat. A konkrét szankciókat egy héten belül kidolgozzák – közölte Josep Borrel, az EU külügyi és biztonsági főképviselője. A tanácskozásba bekapcsolódott amerikai külügyminiszter „nagyon, nagyon bátorítónak” nevezte a brüsszeli döntést, melyet a Navalnij-ügyre hivatkozva hoztak.

Noha a magyar és a német külügyminiszter különvéleményt is megfogalmazott az EU Oroszországhoz fűződő viszonyáról, Borrell sajtótájékoztatóján kijelentette: „Oroszország világos jelét adta, hogy nem akar együttműködni ez Európai Unióval”. Pedig nemcsak Szijjártó óvott attól, hogy az EU kettős mércével mérjen emberjogi ügyekben, hanem Heiko Maas német külügyminiszter is annak a véleményének adott hangot, hogy szükség van a konstruktív párbeszédre Oroszországgal annak ellenére is, hogy a kapcsolatok mélypontra süllyedtek. Értésre adta, hogy Oroszország nélkül nem számíthatnak számos nemzetközi konfliktus megoldására. – Ezen kívül az Északi Áramlat-2 gázvezeték felépítésének befejezésére sem – jegyezte meg a tudósító.

 A 27 tagállam külügyminisztere végül is egyetértett abban, hogy az Unió Oroszországhoz fűződő viszonyát három elv, az „elutasítás, feltartóztatás és elköteleződés” elve alapján alakítsák. Elutasítják az emberi jogok és a nemzetközi törvények megsértését, feltartóztatják Oroszország nyomásgyakorlását az EU-ra, s elkötelezik magukat közös érdekek mellett.

Az orosz külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki az EU külügyminiszteri tanácsának döntése miatt. „Az EU újabb lehetőséget szalasztott el arra, hogy átgondolja a szankció- és nyomásgyakorlás politikáját Oroszországgal szemben”. A moszkvai közlemény logikai bukfencnek tartja, hogy először politikai döntés születik a szankciókról, majd utána keresnek jelölteket rá, hogy ki hajtja végre.

Az orosz külügy felhívja a figyelmet a kettős mércére, melyet az EU alkalmaz emberjogi kérdésekben és a nemzetközi kapcsolatokban.

A Békekör tudósítójának véleménye szerint a NATO európai szövetségesei – ha érdekellentéteikből fakadóan ellentmondásosan is – elfogadták az új amerikai adminisztráció „Kelet feltartóztatására” irányuló politikáját, mert úgy ítélik meg, hogy az közös rendszerük fennmaradását szolgálhatja, még ha kérdéses is, valóban szolgálja-e. Feladatmegosztást tapasztalni Amerika és Nyugat-Európa között: az USA elsődleges célpontja Kína, az EU-é pedig Oroszország. Tekintettel az eddigi tapasztalatokra kétség fér a szankciópolitika hatékonyságához, hiszen kétélű fegyvernek bizonyulhat - írta a tudósító.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását