2021. február 26. - Edina

Az EU megpróbálja megmenteni a légitársaságokat

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta a reptéri idősávok kihasználtságának csökkentésére irányuló rendeletet. ,,A COVID-19 világjárvány hatalmas fennakadásokat okozott a légiközlekedésben, ami indokolttá tette olyan jogszabályok megalkotását, melyek segítik a légitársaságok talpra állását.
2021. február 11. csütörtök 13:10 - HírExtra

Fontos azonban, hogy ezek ne szűkítsék aránytalanul a légitársaságok közötti versenyt” -  mondta el Deli Andor vajdasági EP-képviselő a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság fideszes tagja.

Normál körülmények között az uniós jogszabályok megkövetelik a légitársaságoktól, hogy menetrendszerűen üzemeltessék járataikat, azaz a megadott idősávokban történjen a fel- és leszállás az adott reptereken. Ha egy idősáv kihasználtsága nem éri el a jogszabályban meghatározott szintet, a légitársaság elveszítheti, egy másik pedig megszerezheti azt. „A COVID-19 világjárvány azonban minden jogszabályt felülírt. Tavaly tavasszal a jogalkotók felfüggesztették az idősávokra vonatkozó követelményt, hogy megakadályozzák az utasok nélkül repkedő ún. szellem járatokat” - tájékoztatott a néppárti EP-képviselő. 

Tekintettel arra, hogy a járványhelyzet továbbra is korlátozza az utazásokat, az Európai Bizottság újabb javaslatot tett le az asztalra. Ez a korábbi, március végéig érvényben lévő korlátozással szemben nem irányoz elő teljes felfüggesztést, lényeges csökkenti viszont a résidők használati kötelezettségét. Ez azonban aránytalanul sértette volna a versenyt a légitársaságok között, ezért az EP és a tagállamok módosították a Bizottság javaslatát. „Természetesen nem vitatjuk, hogy továbbra is szükség van a légitársaságok ily módú megsegítésére, ám ez nem tarhat éveken át, ahogy azt a Bizottság javasolja. Minél előbb vissza kell térni a normális kerékvágásba, hogy biztosítva legyen a verseny a légiközlekedésben. Ez az európai polgárok érdeke is” -  emelte ki Deli.

Forrás: EPP
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását