2024. április 27. - Zita

Térkövet tervez? Ezekre a szempontokra mindenképpen figyeljen!

Napjaink talán legnépszerűbb kerti burkolata a térkő. Nem csoda: élettartama hosszú, sokoldalúan felhasználható és rendkívül esztétikus látványt nyújt.
2021. január 28. csütörtök 16:53 - HírExtra

Mielőtt azonban belevágnánk a térkövezésbe, érdemes pár egyszerű szempontra odafigyelni, hogy a lehető legharmonikusabb és legtartósabb hatást érjük el vele! 

Gondos tervezés

A térkővel burkolt felület aránya meghatározó az udvar összképében és hangulatában. Éppen ezért érdemes egy kis plusz energiát fektetni a tervezésbe. A térkövezés mindig az építkezés, felújítás utolsó szakaszában történjen, így lehet legjobban illeszteni a ház és a kert stílusához! 

A tervezéskor először jelöljük ki az összes olyan területet, amit térkővel szeretnénk burkolni. Ne ragadjunk le a kocsibeállónál és járdáknál, hiszen a térkő ennél sokkal több mindenre felhasználható. A tipegőkön, ösvényeken kívül csodaszép ágyásszegélyek, esővíztárolók, de akár kerti tó, sőt grill is építhető belőle. 

Azt is gondoljuk át, hogy a jövőben szeretnénk-e valamilyen melléképületet, például könnyűszerkezetes garázst építeni, ugyanis ilyen épület esetében a térkő alá 20 cm-es betonalap szükséges. 

A legharmonikusabb hatás elérésének érdekében érdemes madártávlatból és több perspektívából is átgondolni, hol és hogyan legyenek a térkövezendő felületek. A tervezésbe vonjuk be a családtagokat is, hiszen a kert az ő igényeik kielégítését is szolgálja majd. De barátok vagy hozzáértő ismerősök is segítségünkre lehetnek. 
 


Stílus és színharmónia

Ha már kijelöltük a térkövezendő területeket, jöhet a színek és a stílus megtervezése. A szín kiválasztásánál alapszabály, hogy a kerítés vagy a ház főszínét kizárólag akkor használjuk, ha a járda nem határos velük közvetlenül. Ezen kívül nagyszerűen feldobja a kert hangulatát, ha nem egyszínű térkővel burkolunk, hanem több szín kombinációjával. Ezt megtehetjük a különböző színek mozaikszerű lerakásával, de nagyobb minták kialakítása is remekül mutat. 

A térkövek különböző formatervezéssel készülnek. Léteznek például antik hatású vagy klasszikus térkövek, de a téglalap formájú helyett választhatunk kocka alakú vagy hullámos változatot is. A térkő lerakásánál is érdemes a fantáziánkat szabadjára engedni, hiszen rengeteg ötletes lerakási mód közül válogathatunk, amivel még szofisztikáltabb hatás érhető el! 

Nem érdemes a silány minőségű térkőt választani! 

Ahogy már említettük, a térkő akár évtizedekig is díszítheti a kertünket. De csak akkor, ha a megfelelő minőségű és várható használati szokásainkhoz, valamint az időjárási körülményekhez passzoló terméket választunk. Többek között azt kell mérlegelni, hogy csak gyalogosan, vagy autóval is fogjuk terhelni a burkolt területet. A térkő árán azért sem érdemes spórolni, mert jellemzően nem az alapanyag, hanem a munkadíj a nagyobb tétel, ugyanakkor a térkő ára nem befolyásolja a lerakás díját.


Válasszunk körültekintően kivitelezőt! 

A hosszú élettartam másik titka, hogy megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakembert válasszunk. A szakszerűtlenül lerakott térkő ugyanis sokkal könnyebben tönkremegy, és így  jóval több pénzt veszítünk, mint amennyit a kivitelezőn megspóroltunk. 

A Kovi-Kő Térkőgyár különlegessége, hogy a térkő gyártásával kezdve a kereskedelmen át a teljes kivitelezésig minden területtel foglalkoznak. Ennek köszönhetően a legjobb szakembereken kívül teljes garanciát is kínálnak, így térkövezésre ez a vállalkozás tökéletes választás! 


Képek: freepik/ koviko.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását