2024. március 29. - Auguszta

Nagy adag vakcinát vesz az EU

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken.
2021. január 8. péntek 14:19 - HírExtra

Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint az újabb vakcinaszállítmány a második negyedévben lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára.
    
Az uniós bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az új szerződés a korábbi 300 millió adaggal együtt már 600 millió ampulla oltóanyagot tesz érhetővé az európaiak számára.
    
Mint emlékeztett, szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban.
    
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.
    
A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.
    
Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal. "Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának" - fogalmazott.
    
Sajtótájékoztatóján von der Leyen kiemelte azt is, hogy a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását