2022. szeptember 28. - Vencel

Az energia dobta meg az árakat

Novemberben ez energiaárak emelkedése miatt a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentése alapján.
2021. január 6. szerda 13:16 - HírExtra

Novemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző havihoz képest, az októberi 0,4 százalékos havi növekedéssel megegyező mértékben. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.
    
Az ipari termelői árak havi növekedéséhez az energiaárak emelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az energiaárak novemberben is az októberivel megegyező 1,3 százalékkal nőttek az előző havihoz képest. A nyersanyagok ára 0,3 százalékkal emelkedett novemberben az októberi 0,1 százalék után, a tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,1 százalékkal ment feljebb novemberben a havi bázison változatlan októberi árszinthez képest.
    
Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,9 százalékkal csökkentek a termelői árak novemberben. Októberben 2,0 százalékos volt az éves árcsökkenés, novemberre pedig 2,2 százalékos éves árcsökkenést várt a piac.
   
 Az Európai Unió 27 tagállamában az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az októberi 0,3 százalékos havi áremelkedés után. Az egy évvel korábbitól 1,8 százalékkal maradtak el a termelői árak az EU-ban novemberben. Októberben 2,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak az egy évvel korábbinál.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/4-06012021-AP-EN.pdf

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását