2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Momentum javaslatai a katások ügyében

A Momentum nem ért egyet a katás vállalkozásokra kivetett büntetőadóval.
2020. december 11. péntek 08:29 - HírExtra

A kormány továbbra sem tett le arról, hogy január 1-től 40%-os büntetőadót vessen ki azokra a katás vállalkozókra, akiknek az egy helyről származó éves bevétele meghaladja a 3 millió forintot - írja közelményében a Momentum. "Elméletben ez a plusz költség a megbízó terhe lesz, de ismerjük a magyar viszonyokat, így tudható, hogy ez az extra kiadás az egyéni vállalkozókra lesz áthárítva."

Egy válság idején inkább segíteni kellene a katás vállalkozókat, nem sarcolni, hiszen nekik sokkal kevesebb tartalékuk van, mint azoknak nagyvállalatoknak, akiknek most adókedvezményt ad a kormány - véli a párt.

A Momentum szerint büntetőadó helyett igazságos szabályokra, sávos adózásra és a valóban szabálytalanul működő vállalkozások szigorúbb ellenőrzésére lenne szükség:

- Sávos katázás bevezetése: a mostani 50 ezer/hó általányadó 5 millió forintos bevételig, 75 ezer/hó 8,5 millió forintos bevételig, afelett pedig 100 ezer/hó. Ebben az esetben év elején minden katás 50 ezer Ft/hóról indul, és ahogy átlépi a sávhatárt, vagy magától emeli meg a befizetést, vagy év végén egy összegben fizeti be a korrigált adó összegét.

- Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzések: teljesülnek-e a katás jogosultsági feltételek, vagy a vállalatok kihasználják a munkavállalóik kiszolgáltatott helyzetét, és különböző biztosításokat (nyugdíjjogosultság, fizetett szabadság, táppénz) nélkülöző bújtatott foglalkoztatásba kényszerítik őket a katával. 

- Meg lehet szabni, hogy az 50 fő feletti vállalatoknál milyen arányban lehet munkavállalókat és katás vállalkozókat foglalkoztatni: ezzel egyrészt kevesebb tömeges visszaélésre nyílik lehetőség, másrészt a munkavállalók kevésbé lesznek rákényszerítve, hogy katázzanak. 

"Ezek az intézkedések a mostani büntetőadóval ellentétben nem lehetetlenítenék el a katás vállalkozók helyzetét, mégis eredményesebben lehetne küzdeni a bújtatott foglalkoztatás, azaz a munkavállalók katába kényszerítése ellen."

"Papíron persze a megbízónak kell ezt a plusz adót befizetnie, de az egy illúzió, hogy az adótöbblet ne lenne majd egyből az egyéni vállalkozókra áthárítva. Ezzel olyankor szorongatják meg a katásokat, amikor sokan egyébként is a túlélésért küzdenek." - nyilatkozta Orosz Anna, a Momentum alelnöke. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását