2024. május 19. - Ivó, Milán

Az LMP egy új Solmyot szeretene államfőnek

A Lehet Más a Politika szerint Magyarországnak továbbra is olyan hiteles, független és szakmailag felkészült köztársasági elnökre van szüksége, mint amilyet Sólyom László megtestesít.
2010. április 29. csütörtök 17:52 - HírExtra
Az LMP az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében hangsúlyozza: önmérsékletet és a pártpolitikai érdekeken való felülemelkedést várnak a Fidesz-KDNP szövetségtől a "nemzet egységét megtestesítő államfő" megválasztásakor.

Sólyom László ötéves mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le, ezért az új parlamentnek hamarosan szavazni kell a következő köztársasági elnök személyéről - emlékeztet a párt.

Kiemelik: az LMP büszke arra, hogy pártjuk több alapító tagja 2005-ben elsőként kezdeményezte Sólyom László köztársasági elnökké választását. Indoklásuk szerint azért, hogy az államfő "végre ne a mindenkori parlamenti többség pártkatonája legyen, hanem olyan autonóm, hiteles politikai személyiség, aki képes a demokrácia és az alkotmányosság védelmére, és azért hogy az országnak a jövő szempontjából kulcsfontosságú zöld ügyek iránt is elkötelezett elnöke legyen".

Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság eddigi talán legnehezebb éveiben volt államfő, tevékenységét pedig a politikai jobb- és a baloldalról is sok kritika érte - hangsúlyozta az LMP.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán közölte, hogy pártja nem kíván részt venni a köztársasági elnök személyéről szóló "méltatlan találgatásokban", és amíg a kormányzati munkára való felkészülés, valamint a kormányalakítási tárgyalások sikeresen be nem fejeződtek, addig ezt a kérdést a maguk részéről nem tartják aktuálisnak. Valamikor nyáron nyilván előkerül majd ez a kérdés - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy eszerint Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök magánvéleményt fogalmazott-e meg kedden, Szijjártó Péter úgy reagált: szóvivőként ő csak a Fidesz álláspontját tudta elmondani a köztársasági elnök személyével kapcsolatban. Pokorni Zoltán kérdésre válaszolt egy televíziós műsorban, ha esetleg azzal kapcsolatban többre kíváncsiak az újságírók, őt érdemes megkérdezni - tette hozzá Szijjártó Péter.

Pokorni Zoltán kedden a TV2 Mokka című műsorában úgy vélekedett, Magyarország nagyon sokat köszönhet Sólyom Lászlónak, ő - mint mondta - személy szerint nagyra becsüli az államfőt, de ha azt kérdeznék, hogy szerinte Sólyom László lesz-e a következő években a köztársasági elnök, akkor azt válaszolná, hogy szerinte nem ő lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását