2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amerikai csapatok Lengyelországban

Lengyelország és az Egyesült Államok szerződést kötött amerikai csapatok állandó jelenlétéről Lengyelország területén – értesült a Magyar Békekör tudósítója.
2020. augusztus 18. kedd 11:10 - HírExtra

A szerződést Mike Pompeo amerikai és Mariusz Blaszczak lengyel külügyminiszter írta alá Andrzej Duda elnök jelenlétében augusztus 14-én Varsóban. Megállapodásuk értelmében növelik az amerikai csapatok létszámát Lengyelországban és minden eddiginél korszerűbb technikával szerelik fel őket. A szerződés Duda lengyel és Trump amerikai elnök 2019. évi washingtoni elvi megállapodásán alapul.

     
A lengyel-amerikai katonai együttműködés Oroszország ellen irányul, célja a NATO keleti frontjának megerősítése, a NATO keleti terjeszkedésének eszköze – értékeli a Békekör tudósítója. Utal a Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát magában foglaló Lublini Unió tervére, továbbá a Fehéroroszországgal kapcsolatos amerikai tervekre.

    
A lengyelországi fokozott amerikai katonai jelenlét arra is irányul, hogy sakkban tartsák az Oroszországgal egyre intenzívebb kapcsolatot ápoló Németországot. (A lengyel földre telepített amerikai katonák egy részét Németországból vonták ki.) Varsó ellenzi az Északi Áramlat-2 gázvezeték felépítését, és Ukrajna NATO-ba történő bevonásán fáradozik. Lengyelország minden bizonnyal saját regionális hatalmi törekvéseinek eszközeként is fel akarja használni az amerikai katonai jelenlétet – véli a tudósító.

    
Oroszország szerint a fokozott amerikai katonai jelenlét súlyosbítja a helyzetet Oroszország nyugati határain, a feszültség eszkalálódásának kedvez. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „a valóság elferdítésének” nevezte a NATO állítását, miszerint a katonai terjeszkedés „nem számottevő természetű”, és közölte: "Az amerikai – lengyel megállapodás végrehajtása minőségileg erősíti az amerikai alakulatok támadó képességét Lengyelországban.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását