2024. április 26. - Ervin

"Krisztustól semmi nem választ el"

Ha egymástól el is választ most bennünket a baj, Krisztustól semmi sem választ el - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap.
2020. április 12. vasárnap 13:19 - HírExtra

A református püspök a járvány miatt hívek nélkül, családi körben, a Budahegyvidéki Református Templomban megtartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: "a feltámadott Krisztus hatalma betölt mennyet és földet, és eljut a bezárkózott tanítványokhoz is".
    
Rámutatott: Jézus hatalmas kővel elzárt sírja kifejezi a drámát, hogy "Isten és ember közé odagördíttetett valami". Ez a kő a "bűn zsoldja", a halál. Húsvét hajnalának csodája pedig az, hogy "Krisztus feltámadásával Isten legördítette a halál kövét" az ember szívéről.
    
Bogárdi Szabó István igehirdetésében kitért arra: Márk evangéliumában csak akkor hangzik el, hogy a sírt elzáró kő "felette nagy volt", amikor már el van hengerítve a sír elől. Ugyanígy mindig csak a "bajok múltán", a "szabadulás óráján tudjuk igazán megmondani", hogy mekkora volt a teher, és "csak visszatekintve értjük meg" a szabadulást hozó kegyelem nagyságát. Mert "Isten nemcsak kivezet a bajból, hanem mindig önmagához vezet" - mondta.
    
Hangsúlyozta: Isten nemcsak a régiek kedvéért hárított el akadályokat. Nem az a terve, hogy a régieket megáldja, meggyógyítja, "mi pedig elélhetünk ezeknek az emlékéből".
    
Úgy fogalmazott: "Istennek velünk is terve volt, amikor a régieket megáldotta. Az ő áldásuk a mi áldásunk is, hogy mi is elmondhassuk, nincs immár akadály, elhengeríttetett a kő". Nincs tehát akadálya annak sem, hogy "hálával imádkozzunk" és "Krisztus útján járjunk".
    
Hiszen "még a szánkon sincs a kérés, és ő már meghallgatta, (.) mi még gyászban vagyunk, és ő már örök életet szerzett nekünk. Mi még temetni megyünk, és ő már feltámasztotta Krisztust. Mi még azt kérdezzük, kicsoda hengeríti el a követ, és ő már azt mondja, elvétetett" - sorolta.
    
Jézus feltámadásával Isten "nekünk is csodálatos jövőt, feltámadást, örök életet, színről színre látást készített". Mindezt pedig azzal pecsételi meg, amit a feltámadt Jézus mond: "ne féljetek!" - tette hozzá Bogárdi Szabó István.
    
A zsinat elnökségi tanácsa korábban arra kérte a református gyülekezetek tagjait, hogy húsvétvasárnap Magyarországon és a határon túl kapcsolódjanak be a Duna Televízióban közvetített ünnepi istentiszteletbe, "otthon terítsék meg az úrasztalát", és a televíziós szertartást követve vegyék együtt, egy időben a kenyeret és a bort Kárpát-medence szerte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását