2024. március 19. - József, Bánk

5 tipp a szőnyeg színének kiválasztásához

A szőnyegvásárlás nem is olyan egyszerű folyamat. Hiszen nem csupán a szőnyeg anyagát és textúráját, hanem annak színét is figyelembe kell venni. Hogy mi segíthet a döntésben? A lakás stílusa, a lakásban élők életmódja és sok esetben még a személyiségünk is meghatározza a szőnyeg színválasztását.
2020. január 14. kedd 11:11 - HírExtra

 

 Sőt, egyes szőnyegek színe is hatással lehet a hangulatunkra, így a döntésénél nem szabad ezt sem figyelmen kívül hagyni. A rongyszőnyeg hihetetlen gazdag színválasztékban készül, így szőnyegvásárlás előtt mindenképpen érdemes kicsit megismerni a rongyszőnyegek választékával, hiszen hihetetlenül sok lehetőséget tárnak elénk és új dimenziókat nyitnak meg előttünk. 

Az életmódunk és a szőnyeg színe

Az életmódunknak nagyon is fontos szerepe van a szőnyeg színének kiválasztásánál. Kisgyerekes családokban gyakori probléma, hogy a gyerek folyton kiönt és kiborít valamit. A rongyszőnyegek ugyan könnyedén moshatók, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen rendszeresen kell szőnyeget mosnunk. Azokban a családokban, ahol gyakoriak az „étel és italbalesetek”, netán háziállat is a család tagja, akkor érdemes a sötétebb színű szőnyeg vásárlását megfontolni. De a sötét mintás szőnyegek is alkalmasak ezeknek a foltoknak az elrejtésére. 

A berendezés milyensége is meghatározó

Az elegáns lakásberendezéshez jól illik a fekete szőnyeg, de ekkor törekedni kell a sötét szőnyeg ellensúlyozására, mégpedig bézs, szürke, fehér és krémszínű bútorokkal és dekorációkkal. A bézs és fehér színű szőnyeg is eleganciát sugall. Ezt a letisztult vonalat mókás színekkel kompenzálhatjuk. 

Ha a teret akarjuk növelni

Néha szükség van olyan megoldásokra, amelyekkel kicsit becsaphatjuk önmagunkat, vagy éppen a vendégeinket. Ha kicsi a lakásunk, akkor optikailag kissé tágíthatjuk a teret, ha világosabb szőnyegeket választunk a lakásba. 

A hangulat és a színek

A pszichológia már több évtizede felfedezte a színek gyógyító és ellazító hatását. Miért ne választhatnák úgy szőnyeget a lakásba, hogy annak színe hatással legyen ránk? A rongyszőnyegek olyan sokféle színben készülnek, hogy kedvünkre válogathatunk belőlük, sőt, akár minden helyiségbe más-más színű szőnyeget is vásárolhatunk. 

A fehér, a remény és a béke színe, míg a fekete leginkább komollyá tehet bennünket. A lila segíthet a teljesítmény növelésében, a kéknek viszont gyógyító hatást tulajdonítanak, már ami a lelkünket illeti. A zöld színtől jobb kedvre derülünk, hiszen magát az életet szimbolizálja.  A sárga pedig szintén egy pozitív szín, hiszen a napfényt juttatja eszünkbe, ami szintén pozitívan hat a lelkünkre. Nem beszélve arról, hogy energikusak és motiváltak is leszünk ettől a színtől. A barna is jó hatással van ránk, a narancsszíntől pedig szintén élettelik leszünk. A vörös színtől nőhet a vitalitásunk. A szürke és a bézs színnek is nyugtató hatása van.

A meleg és a hideg színek dilemmája

A lakásunk berendezésekor törekedhetünk kifejezetten a hideg, illetve a meleg színek használatára, de ezek kombinációi is működhetnek, hiszen remekül kiegészíthetik egymást. A meleg színek körébe tartozik a sárga, a narancs, a pink, a vörös, illetve a zöld és a lila egyes árnyalatai. A hideg színek skálájában megtalálható a zöld, a kék és az ibolyaszín egyes változatai. 

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását