2020. január 25. - Pál
A londoni parlament alsóházának volt elnöke szerint az Egyesült Királyság a II. világháború óta eltelt időszak legnagyobb külpolitikai hibáját követi el azzal, hogy kilép az Európai Unióból.
2019. november 7. csütörtök 07:00 - HírExtra
 

John Bercow, aki tíz év után október 31-én távozott az alsóház elnöki tisztségéből, a Londonban dolgozó külföldi tudósítók szakmai szervezetének (Foreign Press Association, FPA) szerda esti rendezvényén kijelentette: meggyőződése szerint a brit parlament még öt év múlva is a Brexitről fog tárgyalni, "sőt lehet, hogy még 15 év múlva is".

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a Brexit jót tesz-e az Egyesült Királyság nemzetközi megítélésének, azt mondta: az őszinte válasz erre az, hogy nem.

Bercow kijelentette: mindezt most már szabadon elmondhatja, mivel nem köti a pártatlanság kötelme, amelyhez alsóházi elnökként mindig tartania kellett magát.

John Bercow-t mindazonáltal már házelnöki időszaka alatt is súlyos bírálatokkal illették pártja, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, akik megkérdőjelezték pártatlanságát a Brexit-folyamat parlamenti ügymenetének irányításában.

Többször komoly konfliktus támadt közte és a kormány között is, legutóbb például márciusban, amikor egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva megtiltotta, hogy Theresa May akkori miniszterelnök az EU-val kötött Brexit-megállapodás nem sokkal korábban elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

A konfliktus jeleként a Konzervatív Párt nemrégiben bejelentette, hogy a parlamenti konvenciókkal szakítva ellenjelöltet állít Bercow-val szemben a házelnök választókerületében a december 12-i előrehozott választásokon. Ez mindazonáltal jelentőségét vesztette, miután Bercow azóta távozott posztjáról és a választásokon sem indul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását