2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Brexit: az EU a halasztásról agyal

Az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének újabb halasztásáról egyeztettek a bennmaradó tagországok kormányainak képviselői vasárnap Brüsszelben, döntés azonban nem született a találkozón.
2019. október 20. vasárnap 17:53 - HírExtra
 

A huszonhetek EU-s nagykövetei azt követően tartottak megbeszélést, hogy London előző nap a jelenleg október 31-én esedékes határidő kiterjesztését kérelmezte. A brit miniszterelnököt erre törvény kötelezi, miután a parlament szombatig nem fogadta el a kiválás feltételrendszeréről e héten kötött új megállapodást.

Diplomáciai források szerint a mindössze nagyjából negyedórás vasárnap délelőtti ülés résztvevői nem tárgyaltak érdemben a kérdésről, vagy az esetleges halasztás hosszáról, egyetértettek abban, hogy a következő napokban további konzultációra lesz szükség az addigi londoni fejlemények tükrében, most csak megtették az eljárásjogi lépéseket a Brexit-szerződés európai parlamenti ratifikációjának megindítása érdekében.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő azon véleményének adott hangot, hogy a huszonhetek vezetői nem fogják "elsietni" a döntést, minthogy még tizenegy nap hátra van, és akár az is elképzelhető, hogy a friss nagy-britanniai események addigra irrelevánssá teszik a kérelmet.

"Van időnk" - mondta, hozzátéve, hogy a helyzet Londonban jelenleg nem világos, még a gyors jóváhagyás sem kizárható.

Egyes tagállami vezetők nem tartják kívánatosnak az újabb halasztást, de ennek ellenére valószínűtlen, hogy bármelyikük megvétózná az erről szóló határozatot, ha arra kerül sor.

Nem tudni, hogy a hosszabbítás jóváhagyása érdekében újabb EU-csúcsot hívnának-e össze még a hónap végéig, az jogilag nem lenne feltétlenül szükséges, amennyiben megvan a konszenzus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását