2021. január 19. - Sára, Márió

Környezetvédelmi demonstráció Berlinben

Nem történt nagyobb közlekedési fennakadás hétfőn Berlinben az Extinction Rebellion nevű nemzetközi környezetvédő kampánycsoport forgalomzavaró tüntetéssorozatának első napján.
2019. október 8. kedd 10:07 - HírExtra
 

Az aktivisták az általuk vártnál kevesebb embert, nagyjából ezer főt tudtak mozgósítani, és csupán két belvárosi csomópontot foglaltak el ideiglenesen. A nagyszabású útlezárásokhoz hozzászokott berlini autósok körében nem keltett nagyobb felháborodást az akció.

A tüntetők az egyik helyszínen, a Potsdamer Platzon estig kitartottak, ülősztrájkjukat a rendőrség 18 óra körül kezdte felszámolni. A demonstrálókat egyenként emelik fel és távolítják el az úttestről. A művelet 21 órakor is tartott még, a tüntetők nem tanúsítanak ellenállást. A rendőrök iratellenőrzés után elengedik őket.

A kampánycsoport tervei szerint a forgalomzavaró akciókat a hét végéig folytatják. Egy sátortábort is kialakítottak a kancellári hivatal melletti ligetes területen. Aktivistáik hangsúlyozzák, hogy nem tartoznak a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nevű, világszerte ismert klímavédelmi mozgalomhoz. Nemcsak az éghajlatváltozás megállításáért, hanem a biológiai sokféleség csökkenésnek - állat- és növényfajok kihalásának - feltartóztatásáért is küzdenek, és nem csupán tüntetésekkel, hanem a békés polgári engedetlenség eszközével.

A rendőrség is igyekszik békésen eljárni, keményebb fellépést csak arra az esetre helyeztek kilátásba, ha a tüntetők az úgynevezett kritikus infrastruktúra elemei, például valamelyik repülőtér működését próbálnák akadályozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását