2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A fideszes is átszavazna

A tízezer főnél nagyobb lélekszámú városok önkormányzati választás előtti közhangulatát igyekezett feltérképezni friss, az Index megbízásából készített kutatásában a Závecz Research.
2019. október 7. hétfő 11:02 - HírExtra
 

Mint kiderült, a válaszadók 35 százaléka az alapján választ majd a polgármesterjelöltek közül október 13-án, hogy melyik párt jelöli őket. Több mint felük (52%) viszont azt mondta, a döntéshozatal során fontosabb, hogy mennyire szimpatikus, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy-egy jelölt.

Pártpreferencia szerinti bontásban:

A Fidesz-szavazók 41 százaléka a szerint dönt majd, hogy mely párt jelöltje egy adott induló, 51 százalék számára viszont igenis fontos a személyiség.

Az ellenzéki szavazók körében csak 34 százaléknak lényeges a párthovatartozás, az egyéni szimpátiát és tulajdonságokat 60 százalék jelölte meg döntőnek.

A megyei jogú városok és a városok lakóinak válaszai között is jelentős az eltérés. Előbbiekben a választók 47 százaléka tervez párthovatartozás szerint voksolni, míg utóbbiakban csupán 22. Ezeken az általában kisebb településeken a válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy a jelölt tulajdonságai, rátermettsége alapján dönt majd.

Az ezer fős felmérésben résztvevőknek épp a háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy hallott az ellenzéki pártok összefogásáról és arról, hogy közös jelölteket indítanak a kormánypártok jelöltjeivel szemben. Ugyanakkor a nagyvárosok lakóinak csupán 35 százaléka válaszolta azt, hogy sikerült megismernie a jelölteket. 62 százalékuk nemmel felelt erre a kérdésre.

A választás előtt kevesebb mint két héttel készült kutatásból az is kiderül, hogy kirívóan magas a bizonytalan, vagy rejtőzködő szavazók aránya. 36 százalék állítólag nem tudja, hogy kire szavazzon vagy egyáltalán nem voksolna, 38 százalék kormánypárti, 26 pedig ellenzéki jelöltet választana.

A szivárványkoalíciókkal nincs gondjuk az ellenzéki szavazóknak: 81 százalékuk számára nem fontos, hogy a nekik szimpatikus párt jelöltje legyen az ellenzéki polgármesterjelölt. Mindössze 13 százalékuk jelezte, hogy ez lényeges szempont a döntése meghozatalakor.

A kutatás feltárta, hogy a nagyvárosi lakosok körében inkább pozitív a jelenlegi polgármesterük megítélése: a városvezetőjüket ismerők 66 százaléka szerint az elmúlt öt évben többségükben megvalósultak azok az ígéretek, amelyeket a megválasztásuk idején tettek.

37 százalék (a legtöbben) jóra, 4-esre osztályozták a polgármesterüket.
22 százalék adott 5-öst.
7 százalék szerint érdemelne elégtelent, 1-est a városa vezetője.
Kiderült az is, hogy ha most vasárnap lenne a választás, a nagyvárosiak

39 százaléka a Fideszre,
32 százaléka valamelyik ellenzéki pártra szavazna,
29 százalék viszont nem tudja vagy nem akarta elárulni.

AFidesz-szimpatizáns válaszadók 48 százaléka is hajlandó lenne átszavazni, ha a jelenlegi polgármesterük ellenzékiként indulna, de elégedettek vele. 38 százalékuk viszont semmiképp sem szavazna ellenzéki városvezetőre.

Az ellenzékiek is hasonló arányban válaszoltak: ezeknek a válaszadóknak pontosan a fele hajnaldó lenne fideszes polgármesterre szavazni, ha egyébként elégedettek vele, 41 százalék viszont elutasította ezt.
Forrás: index.hu, hvg.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását