2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szinte nincs infláció az euró-övezetben

Jelentősen, közel kétéves mélypontra lassult az ipari termelői árak növekedésének éves üteme júliusban az euróövezetben.
2019. szeptember 4. szerda 09:06 - HírExtra
 

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közölte, hogy az euróövezetben éves összehasonlításban 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak júliusban. Elemzők is 0,2 százalékos emelkedésre számítottak júliusban az előző hónapban mért 0,7 százalékos növekedés után.

A júliusi tényadat a tavaly novemberben elindult, egyértelműen lassulást mutató trendbe illeszkedik. Tavaly októberben 4,9 százalékon tetőzött az emelkedési ütem, azóta minden hónapban csökkent vagy stagnált az értéke.

Havi összevetésben ugyancsak 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak júliusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez január óta a legjobb érték, és jóval kedvezőbb az előző hónapban mért 0,6 százalékos visszaesésnél.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júliusban. Júniusban havi szinten 0,7 százalékkal csökkentek, éves szinten pedig 0,9 százalékkal nőttek a termelői árak.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben mindkét blokkban 0,1 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak, éves összevetésben viszont az euróövezetben 0,6 százalékkal, az unióban pedig 0,9 százalékkal nőttek az ipari termelői árak.

Éves összevetésben Romániában (6,2 százalék), valamint Bulgáriában és Lettországban (mindkettő 4,0 százalék nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak, a legerősebben pedig Dániában (3,0 százalék), Portugáliában (1,3 százalék), valamint Spanyolországban és Olaszországban (mindkettő 0,8 százalék) csökkentek.

Havi szinten Cipruson (1,7 százalék), Bulgáriában (1,5 százalék) és Finnországban (1,4 százalék) nőttek legnagyobb mértékben, míg a legerősebb csökkenést Belgiumban (1,0 százalék), Hollandiában (0,4 százalék) és Lettországban (0,3 százalék) mérték.

Magyarországon havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek, éves szinten viszont 2,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak júliusban az Eurostat adatai szerint.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását