2020. május 26. - Fülöp, Evelin

Újranyitott a Cambrige Múzeum

Tízhónapos felújítás után újra látható a cambridge-i tudománytörténeti múzeum több mint 10 ezer kincse, köztük asztronómiai, navigációs és matematikai ritkaságok.
2019. május 9. csütörtök 15:22 - HírExtra
 

A 75 éves intézmény renoválása során új padlókat fektettek le és a tető karbantartását is elvégezték - írta a BBC hírportálja.

A Whipple Tudománytörténeti Múzeum a Cambridge-i Egyetemhez tartozik. A tudományos eszközök kereskedelmével foglalkozó Robert Stewart Whipple alapította 1944-ben, amikor saját gyűjteményét az egyetemnek adományozta. A múzeumnak jelenleg több mint tízezer tudományos eszköz és ritka könyv van a birtokában.

A legnagyobb kincsei közé tartozik egy mikroszkóp, amelyet Charles Darwin használt és egy 1750-ből származó hatbolygós naprendszermodell, de földgömbök és a 17-19. századi teleszkópok is szerepelnek a kollekcióban.

A könyvritkaságok között látható Isaac Newton munkája, a Principia Mathematica és Christiaan Huygens Horologium Oscillatorium című műve.

A gyűjtemény igazgatója, Claire Wallace szerint a múzeum "varázslatos hely", történelmi épülete az egyetem egykori fizikai és kémiai laboratóriuma volt.

"A kollekció rávilágít a tudományos törekvések általános kulturális jelentőségére és a nagy tudósok életére és eredményeire" - hangsúlyozta Wallace.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását