2020. augusztus 9. - Emőd

Trump örül a hadi kiadások növelésének

Donald Trump amerikai elnök üdvözli, hogy egyes NATO-tagországok megnövelték hozzájárulásukat a közös védelmi kiadásokhoz - ezt Trump maga mondta kedden a washingtoni Fehér Házban újságíróknak, a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott rövid tájékoztatóján.
2019. április 3. szerda 08:17 - HírExtra
 

"Fizetnek, én pedig örülök neki" - fogalmazott az amerikai elnök, de kiemelte, hogy Németország szerinte még mindig nem veszi ki megfelelő mértékben a részét a közös költségekből.

A NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség megalakulásának 70. évfordulóján tartandó külügyminiszteri tanácskozásra érkezett Washingtonba, és a konferencia előtt fogadta őt az Egyesült Államok elnöke.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott közös tájékoztatón Donald Trump általában véve - elemzők szerint tőle szokatlan módon - elragadtatott szavakkal dicsérte az észak-atlanti szövetséget. "Csodálatos előrehaladást értünk el, és a NATO erősebb lett" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: amióta őt beiktatták elnöki tisztségébe, "drámai a javulás". Emlékeztetett rá, hogy hatalomra kerülése előtt ez nem így volt, és megismételte, hogy az Egyesült Államok minden más tagországnál többet fizetett be a szervezet közös költségvetésébe.

Donald Trump hangsúlyozta: az amerikai kormányzat Jens Stoltenberggel együtt dolgozik azon, hogy az anyagi szerepvállalásukkal a kívánatostól még mindig elmaradó országokat rávegyék hozzájárulásuk növeléséhez. "De már kezdik behozni a lemaradásukat" - szögezte le.

Washington és a NATO viszonya nagyon jó" - hangoztatta Donald Trump, mire Jens Stoltenberg megköszönte az együttműködést.

A NATO főtitkára, aki szerdán felszólal az amerikai kongresszusban, szintén kiemelte: "a védelmi költségvetések évekig tartó megnyirbálása után a NATO-szövetségesek egyre jobban befektetnek a védelembe". Stoltenberg azon meggyőződésének adott hangot, hogy ez is a szövetség erejét bizonyítja.

A rövid tájékoztatón jelen lévő újságírók az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetről is kérdezték Donald Trumpot. Az elnök megerősítette: "száz százalékig készen áll" a déli határok lezárására, amennyiben Mexikó nem tesz lépéseket a migránsáradat féken tartására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását