2024. március 28. - Gedeon, Johanna

EU: a magyar kormány félreinformál

Szinte Monty Python-szerű abszurd a magyar kormányzat újabb tájékoztató kampánya, az abban szereplő állításoknak nincs semmi közük a valósághoz, az igazsághoz - jelentette ki az Európai Bizottság első alelnöke kedden Brüsszelben.
2019. február 20. szerda 10:05 - HírExtra

Frans Timmermans újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén kétszer is felhozta a kampány kérdését, de nem kapott rá választ a magyar résztvevőktől.

"Eléggé ironikus, hogy aznap, amikor a tanács megvitatja a dezinformáció elleni közös harc ügyét, az egyik EU-tagállam kormányának hivatalos honlapjára felkerül egy fénykép a bizottság elnökéről egy magánszeméllyel, olyan állításokkal, amelyeknek semmi közük a valósághoz" - fogalmazott a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

"Ha nem lenne ilyen komoly az ügy, akkor jó vicc lenne" - vélekedett.

Mint közölte, bárki láthatta, aki követte az eseményeket, hogy az Európai Bizottság éjt nappallá téve a külső határok megerősítésén dolgozott, ahogy arról sincs szó, hogy vízumokat adnának ki menedékkérők millióknak, ez nem is a brüsszeli testület hatásköre.

"Csodálatos lenne, ha Magyarország úgy döntene, hogy bevezeti a humanitárius vízumokat, de ennek nincs köze hozzánk, kizárólagos tagállami kompetencia" - mondta Timmermans.

"Tudják, a politika, az politika, időnként becsomagolják az igazságot vagy rosszabbként tüntetik fel, azonban ez már teljesen más univerzumba tartozik" - emelte ki.

Az ügyben később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt. Aláhúzta, hogy "hazugságok ellen nem sokat lehet tenni", illetve úgy vélekedett, hogy a Fidesznek nincsen helye az Európai Néppártban, Orbán Viktor miniszterelnököt pedig Marine Le Penhez, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökéhez hasonlította.

Hozzátette, Manfred Weber néppárti listavezető minden bizonnyal fel fogja tenni magának a kérdést, hogy szüksége van-e ilyen hangokra.

Frans Timmermans beszámolt emellett az alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szembeni eljárás állásáról is, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt hónapokban nem sok előrelépés történt a lengyel jogállamiságot illetően, sőt bizonyos területeken tovább romlott a helyzet.

Kedden az Európai Bizottság dezinformációnak minősítette, Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke pedig elítélte a magyar kormány új tájékoztató kampányát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását