2024. március 29. - Auguszta

Orosz rulett lenne így a Brexit

George Osborne volt brit pénzügyminiszter szerint orosz rulettel érne fel, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás életbe léptetése nélkül lépne ki az Európai Unióból.
2019. január 23. szerda 14:10 - HírExtra
 

A londoni alsóház a múlt héten példátlan, 230 fős többséggel elutasította a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért 585 oldalas megállapodást.

Osborne, aki az előző konzervatív párti brit miniszterelnök, David Cameron kormányában töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget, a BBC televíziónak a davosi világgazdasági fórumon nyilatkozva szerdán kijelentette: a megállapodás nélküli Brexit kilátása olyan, mintha valaki orosz rulettet játszana. Ezzel viszont nem lenne szabad játszani, mivel az orosz rulettben "egy a hathoz az esélye annak, hogy az ember főbe lövi magát".

A volt pénzügyminiszter az EU-tagságról rendezett, 2016 júniusában tartott népszavazáson - amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe - Cameronnal együtt a bennmaradás mellett kampányolt. A referendum után Cameron lemondott, utódja, Theresa May pedig hivatalba lépése után az elsők között távolította el Osborne-t a kormányból.

Osborne - aki jelenleg London befolyásos, szintén EU-párti irányultságú délutáni napilapja, az Evening Standard főszerkesztője - a BBC-interjúban kijelentette: ha a brit politika úgy tesz, mintha Nagy-Britannia számára járható út lenne a megállapodás nélküli Brexit, akkor ez meg is valósulhat. Ez egy olyan orosz rulett, amelyben a fegyvert a brit gazdaságra emelték - fogalmazott.

George Osborne szerint a jelenlegi helyzetben az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az EU-tagság megszűnésének törvényben is kijelölt határnapján, március 29-én az Európai Unióból, mivel idő kell az alternatív megállapodási lehetőségek felkutatására vagy újabb népszavazás kiírására.

A parlament előtt valóban vannak olyan képviselői módosítási indítványok, amelyek megtiltanák a kormánynak, hogy megállapodás nélkül léptesse ki az országot az EU-ból, és ennek érdekében előírnák a Brexit halasztását abban az esetben, ha a kilépés kijelölt napjáig, március 29-ig nem sikerülne életbe léptetni valamilyen megállapodást a Brexit feltételrendszeréről.

Theresa May miniszterelnök azonban jelenleg mind a Brexit halasztását, mind az újabb népszavazás kiírását elveti, azzal az érvvel, hogy ez azoknak az elárulását jelentené, akik a 2016-os referendumon a kilépésre voksoltak. May az ellenzék folyamatos követelései ellenére sem hajlandó nyilvánosan és hivatalosan elkötelezni magát a megállapodás nélküli kilépés elkerülése mellett, mondván: a döntés a parlament kezében van, a megállapodás nélküli Brexit elkerülésének legjobb módja a feltételrendszerről szóló egyezmény elfogadása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását