2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A nyár végi megtorpanást követően decemberben már harmadik hónapja növekedett a GKI konjunktúraindexe. Egyaránt javultak kissé az üzleti és a fogyasztói várakozások, mindkettő erős optimizmust tükröz.
2018. december 19. szerda 07:22 - HírExtra


Az üzleti szférán belül decemberben csak az ipari bizalmi index emelkedett, a többi ágazaté csökkent. Az ipari bizalmi index decemberben megközelítette nyári történelmi csúcsát. Jobb lett az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány megítélése (de ez utóbbin belül az exporté romlott), s kedvezőbb lett a készletekről, valamint a termelési kilátásokról alkotott vélemény is. Az építőipari bizalmi index novemberi történelmi csúcsához képest valamivel kisebb lett.

Ezen belül a mélyépítő cégek kilátásai még némileg javultak is, a romlás a magasépítő vállalkozások körében következett be. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén nőtt, de a rendelésállományok értékelése érezhetően romlott. A kereskedelmi bizalmi index decemberben már harmadik hónapja esett, s ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése romlott, a készleteké javult. A szolgáltatói bizalmi index decemberben csökkent. Ebben az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások romlása egyaránt közrejátszott. Az előző havi forgalomról alkotott vélemény nem változott novemberhez képest.






A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban érezhetően markánsabb lett, a lakosság körében viszont erősödött kissé a munkanélküliségtől való félelem. Az áremelési szándék a legtöbb ágazatban mérséklődött, a kereskedelem és a fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött. A magyar gazdaság megítélése a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban látványosan, a fogyasztók körében kissé kedvezőbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index az október-novemberi romlás után decemberben szerényen, de javult. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kissé, jövőbeli megtakarítási képességét közepesen javulónak érezte. Ez utóbbi újra megközelítette az októberi, 16 éves rekordszintet. A lakosság javulónak érezte a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

 
Forrás: GKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását