2024. március 29. - Auguszta

A britek csúnya jövőre számíthatnak

A japán gazdaságban tartósan gyenge gazdasági növekedés várhat az Egyesült Királyságra is, ha az európai uniós tagság megszűnése utáni években meredeken csökkenne a bevándorlás az európai szigetországban - figyelmeztetett hétfőn ismertetett elemezésében az HSBC egyik szakértője olyan előrejelzések alapján, amelyek szerint a munkaképes korú brit lakosság már kilenc év múlva elkezdhet zsugorodni.
2018. augusztus 7. kedd 07:43 - HírExtra
 

James Pomeroy, a legnagyobb európai bank demográfus-közgazdásza hozzátette, a társadalom elöregedése a gazdaság stagnálásához, a beruházások csökkenéséhez és ahhoz vezetne, hogy a vállalkozások elveszítik fogyasztóik egy részét, a közkiadások fenntartása pedig rendkívül nehézzé válna, mert nagyobb számú nyugdíjast kellene támogatnia kevesebb aktív dolgozónak.

A szakember a The Daily Telegraph című lap szerint a nyugdíjkorhatár meredek, legalább 70 éves korra való emelését nevezte a legfőbb lehetséges megoldásnak, de szerinte ez a választóknak és a politikusoknak sem lenne kedvére való intézkedés.

James Pomeroy emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedést a munkaképes korú lakosság bővülése segítette - az 1960-as, 1970-es években mért erős születési rátáknak köszönhetően -, a közelmúltban pedig a nagymértékű bevándorlás.

Amennyiben azonban a bevándorlók számát évi a brit kormány által korábban hangoztatott százezerben korlátoznák, az a kutató modellje szerint azt jelentené, hogy a munkaképes korúak száma 2027-ben tetőzne, a következő évtizedekben pedig csökkenne. A termelékenység növelésére irányuló erőfeszítések eddig nem hoztak átütő sikert, és a szakember szerint a születési ráta hirtelen javulására sem lehet számítani. A fejlett világban tartósan a népesség fenntartásához szükséges 2,1 alatt van a ráta - emlékeztetett.

A nyugdíjkorhatár 70 évre emelésével a 2030-as évek közepén tetőzne a munkaképes korúak száma, 75 éves korhatár esetén pedig a 2040-es évekig nőhetne a lakosságnak ez a szelete a számításai szerint.

"El kell fogadni, hogy mindnyájunknak tovább kell dolgoznunk vagy jelentősen produktívabban. Netán több gyereket kell vállalni, esetleg nyitottnak kell lenni a bevándorlásra. Vagy el kell elfogadni, hogy szegényebbek leszünk. Ezek a lehetőségek" - összegzett.

Nagy-Britanniában jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár. 2020 októberére 66 évre emelik, 2028-ra pedig a tervek szerint 67 évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását