2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A washingtoni Fehér Ház főtanácsadója, Stephen Miller és Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is védelmébe vette Donald Trump amerikai elnököt a róla megjelent könyvben foglalt állításokkal szemben.
2018. január 8. hétfő 07:43 - HírExtra
 
A vasárnap délelőtti szokásos televíziós politikai vitaműsorok középpontjában a pénteken Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyv állításai szerepeltek. A Trump elnöksége első évét igen kritikusan szemlélő, Steve Bannon, az elnök volt stratégiai főtanácsadója közreműködésével készült könyv többek között azt állítja, hogy a washingtoni Fehér Házban káosz uralkodik. Bannon egyebek között azt mondta a könyv szerzőjének, Michael Wolffnak, hogy Trump soha nem számított a választási győzelemre, csupán arra számított, hogy elnökjelöltsége sokat használ majd üzleti ügyeinek.

Bannon "árulásnak" nevezte, hogy Trump veje, Jared Kushner és legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tárgyalt a választási kampány idején. Bannon szerint az orosz beavatkozást és az esetleges összejátszást vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész a fián keresztül fogja sarokba szorítani az elnököt, mert az ifjabb Donald a gyenge láncszem, s össze fog roppanni a nyomás alatt.

A könyv miatti leghevesebb vita a CNN hírtelevízióban robbant ki Stephen Miller, a Fehér Ház főtanácsadója és a műsorvezető között. Miller "egy szemét szerző szemét könyvének" minősítette a könyvet, Steve Bannon közreműködését a megírásában pedig "tragikusnak" és "szerencsétlennek".

A főtanácsadó egyetértett Donald Trump szombaton közzétett Twitter-bejegyzésével, amelyben az elnök - visszavágva Michael Wolffnak - "stabil zseninek" nevezte magát. A főtanácsadó, hivatkozva az elnökkel a választási kampányban tett utazásaira is, "lángésznek" nevezte Trumpot. Miller hosszasan kárhoztatta a CNN-t, amely szerint az egyik fő felelős a hamis hírek miatt, külön megemlítve az oroszokkal a választási kampányban történt esetleges összejátszásról szóló információkat. Erre a műsorvezető, Jake Tappert félbeszakította a műsort, leszögezve hogy a beszélgetés csak a nézők idejének vesztegetése, mert Miller csupán egyetlen néző, Donald Trump kegyeit keresi.

Visszautasította a könyvben foglalt állításokat a CIA igazgatója is. Mike Pompeo a Fox televízióban "abszurdnak" nevezte Michael Wolff azon állítását, miszerint az elnök ne olvasná a CIA napi jelentéseit, s ne lenne naprakész az információkkal. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az NBC televízió politikai vitaműsorában hangsúlyozta, hogy "senki sem kérdőjelezi meg az elnök stabilitását", majd hozzűfűzte: korábban kormányzóként, most pedig diplomataként is elképedt, hogy az emberek "milyen könnyen hazudnak pénzért vagy hatalomért".

A könyv szerzőjéről azt mondta, hogy nem tudja, Michael Wolf az említett 200 interjút Bannonnal, vagy önmagával készítette-e. Szintén az ABC televízióban nyilatkozott Bernie Sanders vermonti független szenátor, aki 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. A szenátor ugyan bírálta és "sértőnek" nevezte Donald Trump stílusát, de elítélte, hogy kétségbe vonják a képességeit. Michael Wolff, a vitatott könyv szerzője az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában azt mondta, hogy nem akar politizálni. Megemlítette viszont, hogy értesülései szerint az elnök környezetében folyton beszédtéma az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely a mindenkori amerikai elnök alkotmányos visszahívhatóságáról szól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását