2022. augusztus 9. - Emőd

Nagykoalíció lesz Németországban?

Újabb nagykoalícióra, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közös kormányzásának folytatására számít a németek legnagyobb része egy pénteken ismertetett felmérés szerint.
2017. december 1. péntek 16:53 - HírExtra
 
A Bild című lapban közölt adatok szerint mély a szakadék a németek kívánságai és várakozásai között. A nagykoalíció igen kevéssé népszerű; csupán 22 százalék szeretné, hogy továbbra is a két legnagyobb politikai erő, a konzervatív uniópártok és a szociáldemokraták együtt irányítsák az országot.

Mégis majdnem minden második német, 48 százalék számol azzal, hogy ismét CDU/CSU-SPD összetételű kormány alakul.

Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel kancellár vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Az INSA közvélemény-kutató cég felmérése szerint a lakosság csaknem egyharmada, 30 százaléka inkább előrehozott választást szeretne, de csak minden ötödik német, a lakosság 20 százaléka számol azzal, hogy meg is tartják ismét a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást.
A szeptemberi Bundestag-választás után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról folytatott tárgyalások november 20-án kudarcba fulladtak.

Azóta Frank-Walter Steinemier államfő igyekszik új lendületet adni a kormányalakításnak. Csütörtök este a nagykoalíció pártjainak vezetőivel, Angela Merkellel, Horst Seehofer és Martin Schulz-cal, a CDU, a CSU és az SPD elnökével egyeztetett. A megbeszélés a tervezett 90 percnél jóval hosszabb volt, 135 percig tartott. Részletek nem szivárogtak ki.

Az egyes pártok vezetősége péntek délelőtt értékeli a tárgyalást, és nap közben várhatóan bejelentik majd, hogy milyen lépéseket terveznek. Az eddigi nyilatkozatok alapján a CDU/CSU szeretné minél hamarabb elkezdeni a közös kormányzás folytatásának lehetőségeit feltérképező előzetes megbeszéléseket, az SPD viszont nem hajlandó elkötelezni magát a nagykoalíció folytatása mellett.

A szociáldemokratáknak nagyon alaposan meg kell tárgyalniuk, hogy milyen formában járulhatnak hozzá Németország következő kormányának megalakításához, és ehhez időre van szükség - nyilatkozott pénteken Hubertus Heil, az SPD főtitkára a párt elnökségének ülése előtt, jelezve, hogy egy CDU/CSU-s vezetésű kisebbségi kormány külső támogatását is lehetségesnek tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását