2022. november 30. - András, Andor

Fontos földtani tudományos központ jön létre

Megkezdődött a Geocore Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Földtani Tudásközpont létrehozása, a Nógrád megyei Rákóczibányán létrejövő fejlesztés 650 millió forint támogatás felhasználásával 2020-ban fejeződhet be.
2017. november 1. szerda 10:02 - HírExtra
 
A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével (AFKI) és az MTA debreceni Atommagkutató Intézetével (ATOMKI) közösen elnyert pályázati támogatásának köszönhetően olyan tudományos kutatóközpont jön létre, amely a magyarországi igények kiszolgálásán túl a nemzetközi kutatóhálózatokhoz kapcsolódást is vonzóvá teszi a Rákóczibányán megvalósítható új szolgáltatásokkal - közölte az MBFSZ kedden az MTI-vel.

A projekt keretében többek között felújítják a rákóczibányai régi iskolaépületet és korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítják át. A Geocore néven létrejövő korszerű telephelyen a tervek szerint mintegy 200 ezer gyűjteményi tételhez, 1239 fúráshoz és 298 778 méternyi magmintához kaphat hozzáférést a tudományos, ipari és vállalkozói világ.

Az MBFSZ részéről fejlesztik a magmintaraktár infrastruktúráját, növelik a gyűjtemény anyagainak kutathatóságát és laboratóriumi műszerek segítségével gyarapítják a gyűjteményi tételekről eddig rendelkezésre álló tudásanyagot.

A régi iskolaépület felújítása mellett korszerű magfeldolgozó csarnok és szociális helyiségek is épülnek. Az immár 148 éve gyarapodó földtani gyűjtemény adatbázisának korszerű működését, valamint a magminták és a gyűjteményi tételek anyagvizsgálatát új berendezések és műszerek beszerzésével biztosítják.

Az ATOMKI-ban beszereznek egy ARGUS VI típusú nemesgáz tömegspektrométert. Az AFKI a kőzetek áteresztőképességét vizsgáló berendezések beszerzésével az országban egyedülálló méréseket tud majd végezni. A tudásközponthoz kötődően négy új kutatói munkahely és a térségben potenciálisan két-három egyéb munkahely létesül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását