2018. augusztus 22. - Menyhért, Mirjam

Beindult az ipar

Az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist augusztusban. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2017. október 17. kedd 13:36 - HírExtra
 
Az épületek építésének növekedési üteme január óta először most augusztusban haladta meg újra az egyéb építmények éves növekedési indexét, és ezúttal is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítési munkák miatt bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítés termelése 35,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0 százalékkal emelkedett augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállodaépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya augusztus végén 89,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 27,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten, az épületek építése 26,5 százalékkal, az egyéb építmények építése 32,5 százalékkal haladta meg a tavaly január-augusztusit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását