2022. augusztus 19. - Huba

Tüntetések St. Louisban

Erőszakba torkolltak a tüntetések a Missouri államban lévő St. Louisban egy afroamerikait lelövő volt rendőr bírósági felmentése miatt vasárnap éjjel.
2017. szeptember 18. hétfő 16:17 - HírExtra
 

Péntek este óta tartanak a tüntetések St. Louisban, de vasárnap este már a rohamrendőröknek kellett fellépniük: hétfőre virradóra több mint 80 embert tartóztattak le, fegyvereket koboztak el és az összecsapásokban rendőrök is megsebesültek.

A tüntetések békésen indultak, azt követően, hogy pénteken délelőtt a bíróság felmentett egy fiatalembert még 2011-ben agyonlövő volt rendőrt. A 36 éves Jason Stockley fehér, áldozata, a 24 éves Antony Lamar Smith fekete volt. Az első fokú felmentő ítélet szerint Stockley nem szándékosan gyilkolt, hanem - rendőri intézkedés során - önvédelemből lőtt.

Az első fokú ítélet kihirdetése után a fekete közösségek vezetői tüntetésre szólítottak fel. A tiltakozások vasárnapig békések voltak, szombaton több százan, vasárnap már ezernél is többen vonultak fel St. Louis. Vasárnap este azonban mintegy száz tüntető a belvárosban törni-zúzni kezdett, üzletek és szállodák ablakait törték be. Az erőszak akkor szabadult el igazán, amikor a tüntetők ismeretlen vegyszert locsoltak a rendőrökre.

Lyda Crewson polgármester egy hétfő hajnali sajtótájékoztatón "agitátorok egy csoportjának" tulajdonította az erőszakot. "Ez elfogadhatatlan" - fogalmazott a polgármester-asszony.

A tüntetés egyik szervezője, Anthony Bell a CBS televízió tudósítójának elmondta: bár ő abban hisz, hogy a változást békés tiltakozással kell elérni, "de az évekig tartó elnyomás miatt néhányan erőszakhoz folyamodnak".

A tüntetéshullám a szervezők bejelentése szerint várhatóan hétfőn is folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását