2024. április 23. - Béla

Óriási adócsalás - leülik

Jogerősen másfél és négy év közötti börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla azokat a Bács-Kiskun megyei vállalkozókat, akik fiktív számlák felhasználásával 2005-ben és 2006-ban több száz millió forintnyi adót nem fizettek be.
2017. május 10. szerda 12:12 - HírExtra
 

A táblabíróság adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az egyaránt négy-négy év börtönbüntetésre ítélt első- és másodrendű vádlottal szemben a bíróság 87,9 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet szerint a vádlottak olyan hálózatot alakítottak ki, amelyben a résztvevő, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző társaságok szerepe az volt, hogy biztosítsák azt a bizonylati, számlázási hátteret, amely révén két cég csökkentheti adófizetési kötelezettségét.

Az elsőrendű vádlott 2005 elejétől 2006 második feléig számla nélkül vásárolt faárut. A vádlottak ezért a bizonylatok elkészítésére ténylegesen nem működő gazdasági társaságokat vontak be. Ezek a cégek fiktív számlákat állítottak ki, melyeket a két vállalkozás könyvelésébe felhasznált, és azokra hivatkozva egyrészt nem fizetett be a forgalmi adót, másrészt ÁFÁ-t igényelt vissza.

A vádlottak összesen mintegy 400 millió forinttal akarták megkárosítani a költségvetést, 260 millió forint adót pedig ténylegesen nem is fizettek be vagy jogosulatlanul igényeltek vissza.

Gyurisné Komlósi Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elkövetett bűncselekmény súlya és a vádlottak társadalomra veszélyessége jóval súlyosabb büntetések kiszabását indokolná. A táblabíróság azonban jelentős enyhítő körülménynek tekintette az időmúlást és azt, hogy a vádlottak hosszú időn át álltak büntető eljárás alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását