2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egy óriási fityisz Moszkvának, angolos "humorral"

Lemondta a jövő hétre tervezett moszkvai látogatását szombaton a brit külügyminiszter, tiltakozásul a szíriai rezsimnek nyújtott orosz támogatás ellen.
2017. április 8. szombat 16:07 - HírExtra
Boris Johnson hétfőn látogatott volna Moszkvába, ahol munkaebéden vett volna részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és közös sajtótájékoztatót is tartottak volna. Johnson találkozott volna orosz emberi jogi aktivistákkal és a helyi brit üzleti érdekeltségek vezetőivel is.

Személyében öt év óta először látogatott volna brit külügyminiszter Moszkvába. Legutóbb William Hague járt az orosz fővárosban 2012-ben.

Komcsik haza?

A brit külügyminisztérium szombati bejelentése szerint azonban Nagy-Britannia elítéli, hogy Oroszország még az ártatlan civilek elleni múlt heti vegyifegyver-támadás után is védi Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét. A közlemény felszólítja Oroszországot, hogy minden lehetséges módon segítse elő a politikai rendezést Szíriában, és működjön együtt a nemzetközi közösség többi országával annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a sokkoló múlt heti események.

Nemzetközi megoldás


A brit külügyminiszter szerint a szíriai fejlemények alapvetően megváltoztatták a helyzetet. Johnson közölte: elsődleges fontosságú feladatának most már azt tekinti, hogy az Egyesült Államokkal és másokkal együttműködve összehangolt nemzetközi támogatást alakítson ki a szíriai tűzszünet megteremtéséhez és a politikai folyamat élénkítéséhez a hét vezető ipari hatalom (G7) április 10-11-én esedékes külügyminiszteri találkozója előtt.



Johnson közölte: mindezt részletesen megvitatta Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A brit külügyminiszter szerint Tillerson a terveknek megfelelően ellátogat Moszkvába a jövő héten, a G7-csoport találkozója után.

Boris Johnson most lemondott moszkvai látogatásának tervét a brit külügyminisztérium március elején jelentette be.

Az akkori tájékoztatás szerint Johnson moszkvai tárgyalásainak középpontjában a brit-orosz viszonyrendszer, valamint a szíriai és az ukrajnai válság állt volna.

Ellenőrizni kell

A brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrég kijelentette: Oroszországgal fenn kell tartani a kapcsolatokat, de "nagyon óvatos módon, és mindig figyelni kell, hogy (Moszkva) éppen miben mesterkedik".

Nem sokkal korábban, a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának meghallgatásán úgy fogalmazott: ha esély kínálkozik egy olyan egyezségre Moszkvával, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához vezet, csökkentve ezzel az iráni befolyást a térségben, egyben lehetővé téve a közös fellépést Oroszországgal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen, "az lehetőséget kínálhat az előrelépésre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását