2024. május 17. - Paszkál

Januártól demokráciaközpontok lesznek Erdélyben

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) januártól legalább 20 demokrácia-központ fog működtetni Erdélyben és a Partiumban, azok a könnyített honosításban segítenek majd – jelezte Toró T. Tibor, a szervezet ügyvezető elnöke.
2010. november 26. péntek 12:00 - HírExtra
Az EMNT szerdán együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal arról, hogy az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódó kérdésekben, problémákban és az ügyintézés egy részében is az EMNT romániai területen partnerként segít.

A demokrácia-központok országos koordinátora, Gergely Balázs elmagyarázta: az irodák a konzulátusok részleges tehermentesítését szolgálják majd - Erdély két magyar konzulátusán, Kolozsváron és Csíkszeredában is hatalmas az érdeklődés.

A demokrácia-központok abban segíthetnek, hogy a magyar állampolgárságot igénylők iratcsomóit ellenőrzik, mielőtt azokat benyújtanák, vagy akár előkészíthetik az esetleges kihelyezett konzuli napokat azokon a településeken, ahol nincs konzulátus. Állandó kapcsolatban maradva a külképviseletekkel, az állampolgársági fogadalomtétel dátumának egyeztetésében is segítenek majd az igénylőknek.

Toró elmondta: az EMNT megalakulása óta az autonómia mellett a határok fölötti nemzetegyesítést tekinti fő céljának, a státustörvény, a magyarigazolvány a "valódi megoldás", a könnyített honosítás előszobája volt - tette hozzá.

Toró szerint az EMNT a tervezett demokráciaközpont-hálózat kiépítésén már nagyjából egy éve dolgozik – érdekesség, hogy az elhangzottak szerint Tőkés László már 2007-ben, első európai parlamenti képviselői mandátumának megszerzésekor különböző városokban nyitott tizenhárom képviselői irodája a most kialakuló rendszer csírájának tekinthető.

A demokráciaközpont-hálózat három fő régiót veszi alappillérül, mégpedig a Partiumot, Közép-Erdélyt és a Székelyföldet. A tervek szerint 2011 elejére már a legtöbb megyeszékhelyen megnyílnak az irodák, először tíz-tizenkettő, a jövőben pedig remélhetőleg legalább húsz, hogy a mikrorégiókban is jelen legyen a hálózat. Biztosnak tűnik, hogy januárra a nagyváradin kívül Zilahon, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, Brassóban, Aradon és Temesváron is megnyílnak az irodák, a kolozsvári koordinációs iroda pedig már működik, és januártól megkezdi az ügyfélfogadást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását