2024. április 19. - Emma

A Paks II nem éri meg

Az Európai Bizottság határozata szerint is csak állami támogatással valósítható meg a tervezett paksi atomerőmű-beruházás. Ez azt jelenti, hogy a közel 4000 milliárd forintos beruházási költségeken felül további száz, vagy akár ezer milliárdokat kell majd Paks II-re áldozni a központi költségvetésből.
2017. március 7. kedd 10:20 - HírExtra
  Ezt korábban az Energiaklub elemzése is bebizonyította. A Bizottság friss döntése szerint azonban ez nem minősül tiltott támogatásnak.

A Bizottság mai döntésében egyértelműen elismerte, hogy Paks II egy magánbefektető számára életképtelen beruházás lenne, és várhatóan nagy mértékű támogatásra szorul a magyar adófizetők pénzéből. A Bizottság azonban az állami támogatást összeegyeztethetőnek tartja az uniós versenyjoggal hivatkozva az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó EURATOM szerződésre. A szerződés szerint ugyanis az Unió „elősegíti a beruházásokat, és – különösen a vállalkozások kezdeményezéseinek támogatásával – biztosítja a Közösségben az atomenergia alkalmazásának fejlesztéséhez szükséges alapvető létesítmények megteremtését”.

A Bizottság döntése értelmében a Paks II beruházás versenyjogi szempontból engedélyezhető, de csak bizonyos feltételek betartása mellett.

a) A Paks II által elért esetleges nyereség kizárólag a beruházás finanszírozására vagy Paks II üzemeltetési költségeinek fedezésére fordítható.
b) A piaci koncentráció megelőzése érdekében Paks II funkcionálisan és jogilag független lesz Paks I üzemeltetőjétől (jelenleg az MVM Zrt.).
c) Paks II teljes villamosenergia-termelésének legalább 30%-át nyílt villamosenergia-tőzsdén értékesíti majd.

„Most már a magyar kormány is kénytelen lesz elismerni, hogy Paks II csak az adófizetők támogatásával tud megvalósulni és működni. Az EURATOM hatvan évvel ezelőtti létrehozásakor az akkori aláírók még naivan bíztak az atomenergia eljövendő hőskorában. Mára azonban világossá vált, hogy ez egy kifejezetten drága és kockázatos módja az áramtermelésnek.

Ideje lenne végre felülvizsgálni ezt az idejétmúlt szerződést” - mondta Koritár Zsuzsanna. Az Energiaklub szakértője hozzátette, hogy Paks II állami támogatásáról való jogi hercehurca várhatóan a Európai Bíróságon folytatódik tovább, ahol Ausztria és más tagállamok is megtámadhatják a Bizottság döntését.
Forrás: energiaklub
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását