2020. szeptember 22. - Móric

Lázárnak nincs igaza

Közel százezer család fűt lignittel, és a kormány nem tudja másképp megoldani a fűtésüket – ezzel indokolta a Levegő Munkacsoportnak írt levelében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy miért nem tiltják be a rendkívül egészségkárosító lakossági lignittüzelést.
2017. február 10. péntek 16:52 - HírExtra
  Válaszlevélében a Levegő Munkacsoport rámutatott: a lignitértékesítés megtiltása esetén az érintett háztartások fűtése évi 5 milliárd forint támogatással megoldható, viszont a lignit háztartási égetéséből származó károk ennek tízszeresét teszik ki.

A Levegő Munkacsoport korábban azt tudakolta Lázár Jánostól, megfelel-e valóságnak a Mátrai Erőmű német tulajdonosainak az az állítása, hogy azért árusítanak lignitet a lakosságnak Magyarországon (Németországban ezt nem tehetik meg), mert ezt várja el tőlük a magyar kormány. A miniszter válaszában megerősítette, hogy ez tényleg így van, és ezt szociális indokokkal magyarázta, valamint azzal, hogy lignit helyett az érintett háztartások hulladékkal fűtenének.

A Levegő Munkacsoport válaszában kifejtette, hogy mindössze kilenc százalékkal növekedne a lakosság tűzifa-felhasználása, ha azzal helyettesítenék a lignitet a háztartásokban, ami nem kivitelezhetetlen – különösen annak figyelembevételével, hogy az elmúlt években mintegy 15 százalékkal csökkent a tűzifaeladás mennyisége. A tűzifa-felhasználás pedig még csökkenthető is a lakosság és a vállalkozások felvilágosításával, valamint megfelelő szabályozással, hiszen jelenleg komoly pazarlás folyik ezen a téren.

A lakossági hulladékégetés, vagyis egy súlyos jogsértés ellen nem a lignit lakossági értékesítésével, hanem felvilágosítással, szociális támogatással és szigorúbb ellenőrzéssel kell fellépni.
Forrás: levegő munkacsoport
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását